Védjük a szemünket az UV sugárzástól

Valentin 2020. július 7. 15:05 2020. júl. 7. 15:05

Az UV-sugárzásnak nemcsak a bőrünkre, de szemünkre is nagyon káros hatásai lehetnek. Egyes kutatások szerint, növelheti a vakság vezető okaként emlegetett makuladegeneráció (AMD) előfordulásának esélyét is.

A szürkehályog, kúszóhályog és bizonyos daganatok gyakoriságát növelheti a káros sugárzás, és már rövid távon is túl sok uv-sugárzás érheti a szemünket – például egy sítúrán.

Ilyenkor védelem nélkül néhány óra alatt, igen nagy energiájú uv-sugárzást kell elnyelnie a szem szaruhártyájának, amikor az megéghet. Ezt nevezik hóvakságnak. Ez az egyetlen rövid időn belüli káros hatás, ami azonban spontán regenerálódik.

A legfontosabb védekezés a megfelelő uv-szűrős napszemüveg, ami blokkolja az UV-sugarakat. Az ár nem szempont, mert az uv-szűrő olcsó technológia, és minden optikai termékbe belerakható.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a gyermekek szemét ugyanúgy védeni kell a káros UV sugarak ellen, mert  a fiatal szövetek érzékenyebbek a károsító hatásokkal szemben. Erre  a legmegfelelőbb az UV 400-as gyermek napszemüveg, de jó lehet  a siltes sapka is, ha a gyermek nem tolerálja a szemüveget.