Világelső lehet a száz százalékban hazai fejlesztésű koronavírus-elleni szer

HírKlikk 2021. november 21. 16:35 2021. nov. 21. 16:35

Akár világelső is lehet a koronavírus elleni magyar orrspray.

Az aerosol csirkékből származó IgY típusú antitesteket juttat a felső-légúti nyálkahártyákra egy magyarok által készített orrspray-vel – ismertette a 24.hu.

Az antitestek már a bejutási ponton semlegesíthetik a vírust, ráadásul a technológia más, hasonlóan terjedő vírusokra is alkalmazható lesz a későbbiekben. A koronavírus elleni orrspray meggátolhatja a kórokozó bejutását a szervezetbe, illetve amely később más felső-légúti vírusra is „átprogramozható”.

Az újdonság Magyarországról, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma és a steril (SPF) tojásokra szakosodott Prophyl Kft. összefogásából várható. Azt egyelőre nem tudni, a magyar fejlesztés végül világelsőként kerül-e piacra, de azt igen, hogy amennyiben elér az előállítás/termék fázisába, egy száz százalékban hazai fejlesztésű koronavírus-ellenes szer lehet belőle.

Jakab Ferenc virológus a lapnak hangsúlyozta, hogy az egészben a technológia a nagyszerű. Hogy mikor válik mindenki számára elérhetővé a termék, nem a kutatókon múlik.