Vírus idején a templom veszélyesebb hely, mint a fodrászat, unokázni viszont jó

HírKlikk 2020. november 8. 21:45 2020. nov. 8. 21:45

A vírus által jobban veszélyeztetett csoportoknak, elsősorban az időseknek, mindig alaposan át kell gondolniuk, mikor és hova mennek. A Consumer Reports által megkérdezett szakértők szerint, zárt térben találkozni ismerősökkel sokkal veszélyesebb, mintha ezt a szabadban tesszük. Ugyanez vonatkozik az unokákra is, bár a velük való találkozás pozitívan hat az egészségünkre.

A napi.hu összefoglalja a Consumer Reports legfontosabb megállapításait. Christine Kistler, a University of North Carolina School of Medicine docense szerint, a téli hónapokban az is problémát jelent, hogy csökken a páratartalom, így a légzőcseppekben kevesebb lesz a nedvesség, azok pedig könnyebbé válnak és tovább maradnak a levegőben. Ezért jobban jár mindenki, ha a szabad levegőn sétál egyet az ismerősökkel. Ha mégis beltéri találkozóra kerül sor, akkor a szakértők úgy vélik, érdemes kinyitni az ablakot, tartani a távolságot a többiektől, védőeszközöket viselni, és lehetőleg csak 15 percig maradni.

Az öt évesnél fiatalabb gyermekek annyi koronavírust hordozhatnak a torkuk felső részén, mint az idősebb gyerekek és felnőttek, ami azt jelenti ugyanolyan könnyen terjeszthetik a betegséget, még akkor is, ha nincsenek tüneteik. Ugyanakkor az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a családdal, barátokkal való kapcsolat pozitív hatást gyakorol az egészségünkre, amiről nem szabad lemondani.

Michael Hochman, a Gehr Family Center for Health Systems Science and Innovation at Keck Medicine of USC igazgatója szerint, a depresszió aránya megháromszorozódott a járvány kezdete óta, és az elszigeteltség nagyon rossz hatással van az idősebbek mentális egészségére. Ő javasolja az unokákkal való találkozást, igaz, csak a szabadban, maszkban és távolságot tartva.

George Abraham, az the American Board of Internal Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó testületének elnöke szerint, az ellátatlan, komoly egészségügyi probléma nagyobb veszélyt hordoz, mint a koronavírus-fertőzés, így az orvosi vizsgálatok fontosak, azokat nem érdemes elhalasztani, miközben persze az óvintézkedéseket muszáj betartani.

Azonban a fodrászhoz szóló időpont például már sokkal inkább a szürke zónába tartozik. A szakértő úgy véli, ebben az esetben az adott környéken – például városban – a koronavírus előfordulási gyakorisága a meghatározó. A fodrásznál nincs lehetőség a távolság tartására, így veszélyesebb mint azok a tevékenységek, amelyek esetén ez megoldható. Ennek ellenére, George Abraham szerint, ha az adott környéken alacsonyak az esetszámok, akkor relatíve biztonságosnak mondható a fodrász felkeresése. Ugyanakkor időpontfoglalás előtt, érdemes megkérdezni, hogy milyen elővigyázatossági lépéseket tett a szolgálató.

Ilyen lehet, hogy az ülőhelyek egymástól kellő távolságban vannak, ha csak időpontra lehet érkezni és kint kell megvárni, amíg az előző vendég végez. Mind a dolgozóknak, mind pedig a vendégeknek maszkot kell hordani és érdemes nagyjából 30 percet tartózkodni a szalonban, amennyiben ez lehetséges.

Szintén zárt helyek a templomok, ahol ráadásul egyszerre sokan tartózkodnak: egy májusi kutatás egy arkansasi egyház 92 résztvevőjét követte egy héten keresztül. Az eredmények alapján, a csoport csaknem 40 százalékánál alakult ki koronavírus-fertőzés, ráadásul az esetek fele 65 évesnél idősebb embereket érintett.

A szakértők szerint, ennek oka az lehet, hogy közel ülnek egymáshoz a hívek, és az énekléssel például még jobban terjed a vírus. Szerintük az idősebbek számára a virtuális istentiszteletek a legbiztonságosabbak vagy a szabadban megtartottak, ahol mindenkin van maszk és megfelelő távolságra állnak vagy ülnek egymástól.