Az állatok evolúciójának hiányzó láncszemeként azonosítottak egy egymilliárd éves maradványt

HírKlikk 2021. május 1. 06:30 2021. máj. 1. 06:30

Az állatok evolúciójának egy hiányzó láncszemeként azonosítottak brit és amerikai kutatók egy egymilliárd éves ősmaradványt, amelyet Skóciában tártak fel.

Az Északnyugati-felföld térségében felfedezett mikrofosszília egy olyan organizmusról árulkodik, amely valahol az egysejtű és többsejtű élőlények között helyezkedett el – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az angliai Sheffieldi Egyetem és az amerikai Boston College szakemberei által vezetett kutatócsoport a Current Biology című folyóiratban számolt be a Bicellum Brasierire keresztelt ősmaradványról.

„A komplex többsejtűséget és az állatok eredetét tekintjük a két legfontosabb eseménynek a földi élet fejlődéstörténetében és a felfedezésünk új fényben világítja meg mindkét folyamatot" 0 mondta Charles Wellman, a kutatás egyik vezetője.

Hozzátette, egy olyan primitív, gömb alakú organizmust találtak, amelyet két különböző sejttípus alkot, ami az első lépés egy összetett, többsejtű szervezet felé. Ehhez fogható eddig nem szerepelt a fosszilis dokumentációban.

Wellman szerint az új fosszília felfedezése azt sugallja, hogy a többsejtű élőlények evolúciója legkevesebb egymilliárd évvel ezelőtt zajlott le, és hogy az állatok evolúciója előtti korai események az édesvizekben, például tavakban mehettek végbe, nem pedig az óceánban.

(A kiemelt képen Charles Wellman az ősmaradvány megtalálásának helyszínén.)

Forrás: MTI