Elhunyt Spencer Davis

HírKlikk 2020. október 21. 17:45 2020. okt. 21. 17:45

A 60-as évek beatzenéjének egyik legnagyobb hatású zenésze 84 éves volt, tüdőgyulladással kezelték kórházban.

A walesi zenész volt a Spencer Davis Group gitárosa és zenekarvezetője, a frontember pedig  Stevie Winwood. Első slágerük a Keep On Running című Jackie Edwards-feldolgozás volt, amely 1966-ban kiütötte a Beatles kislemezét, a We Can Work It Out/Day Trippert a slágerlista éléről, amihez a Beatles táviratban gratulált Daviséknek.

A folytatásban a zenekar olyan slágereket jegyzett, mint a Somebody Help Me, az I’m A Man és a Gimme Some Lovin’, amit később a Blues Brothers is feldolgozott. 1966-ra már saját filmjük is volt, a The Ghost Goes Gear, amelyben a banda egy kísértetjárta udvarházban ragadt, és hamarosan az Államokban is híresek lettek, annak ellenére, hogy sosem turnéztak a tengerentúlon. Viszont ők voltak az első neves beatzenekar, amely fellépett Magyarországon – írja a 24.hu.

Miután a frontember Winwood elhagyta a bandát, az hamarosan feloszlott, és Davis rövid életű szólókarrierbe kezdett. Az Island Records kiadóval kötött előnytelen szerződése miatt, csaknem csődbe ment, de aztán az Eddie Hardinnel felvett Don’t Want You No More című dala akkora siker lett, hogy az kihúzta a bajból. Ezzel az egy dallal többet keresett, mint az összessel együttvéve, amit az Island adott ki, így kérdőre vonta a kiadót, amely végül úgy oldotta meg a helyzetet, hogy munkát adott neki: Davis lett a fiatal művészek felfedezéséért és fejlesztéséért felelős munkatárs. Így olyan zenészeket segített felemelkedni, mint Bob Marley vagy Robert Palmer, illetve egykori zenekartársa, az ekkorra már szólókarrierjén dolgozó Stevie Winwood.