Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

HírKlikk 2024. május 27. 16:41 2024. máj. 27. 16:41

Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson.

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság.

A méretből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy a gyűrű egy gyereké lehetett. Amúgy legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben.

A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fém talapzaton – áll a tájékoztatóban. A leírás szerint az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az arany ékszerek. A makedón király hódításai kedveztek a fényűzési cikkek elterjedésének és kereskedelmének – tették hozzá a kutatók.

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A – mai Izraelt is magába foglaló – korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan „nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra" – írták hétfői közleményükben az izraeli kutatók.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom