Készülnek a Covid elleni új oltóanyagok

HírKlikk 2023. szeptember 11. 10:25 2023. szept. 11. 10:25

Jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet Európára az RSV, az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus elleni oltás legújabb változatát. Ugyanakkor a nagy gyártók készülnek az új Covid-oltás forgalomba hozatalára, erre azonban még (hazánkban is) várni kell.

Az RSV tünetei hasonlóak a nátháéhoz: láz, orrfolyás. A fertőzés elérheti a tüdőt, ebben az esetben a tünetek rosszabbodnak: mély köhögés, légzési, szoptatási nehézségek léphetnek fel. A vírus zsúfolt helyeken terjed, így természetesen gyermekközösségekben, bölcsődében, óvodában, de veszélyeztetettek a 75 évnél idősebb felnőttek is. Szakmai körökből származó értesülések szerint az RSV oltóanyag ebben az évben is rendelkezésre áll majd Magyarországon a csecsemők és a kisgyermekek számára, várhatóan az őszi hónapoktól.

Nyílt kérdés még viszont, mi a helyzet az új Covid-oltásokkal. Az Egyesült Államok gyógyszerbiztonsági szervezete, az FDA arra számít, hogy mind az RSV-, a Covid-, illetve az influenza-megbetegedések száma is növekedni fog a következő időszakban. Tavaly Amerikában az influenza-járvány február helyett már decemberben elérte csúcsát és a szokásosnál több, 58.000 halálos áldozatot követelt. Ezért ajánlott ott minden, 6 hónapnál idősebb személy oltása, de különösen fontos, hogy az 5 év alatti gyermekek és a 65 évnél idősebb felnőttek védettséget szerezzenek. Mindenképpen ajánlott egyébként, hogy az említett oltásokat az érintettek a lehetőségek szerint mielőbb, a járvány kialakulását megelőzően megkapják.

Az FDA tájékoztatása szerint három ismert gyártó: a Pfizer, a Moderna és a Novavax dob ősszel piacra módosított Covid-vakcinát. Mindhárom oltás a XBB.1.5 jelzésű Omicron változatot veszi célba – ez okozza a fertőzések 12 százalékát. Az amerikai gyógyszerhatóság álláspontja szerint egyébként a jövőben fel kell hagyni a védettséget „frissítő” oltásokkal. Azt tartják célravezetőnek, ha mindenkit évente egyszer oltanak a Covid ellen, a vakcina legújabb változatával.

Mivel az új vakcinákat mind az Egyesült Államokban, mind az Egészségügyi Világszervezet részéről jóvá kell majd hagyni, az oltóanyagok nyilvánvalóan az európai jóváhagyás után válhatnak majd hozzáférhetővé az EU tagállamaiban, köztük hazánkban is. A kérdés, hogy mikor?