Miért nem állítják ki Törőcsik Mari elkészült portréját Velemben?

HírKlikk 2021. május 23. 19:15 2021. máj. 23. 19:15

Szomorú vasárnapra ébredt Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Csoport vezérigazgatója, a XXI. Század Társaság elnöke, nem mellékesen magyar szobrász, festőművész, fotográfus. A velemiek kérésére elkészítette Tőröcsik Mari mellszobrát. Ám azt mégsem fogják látni, mert a velemiek visszaléptek.

Az ok, a polgármester nem Karácsony Gergőre fog szavazni – írta meg Facebook-oldalán a művész.

A velemiek annak ellenére léptek vissza, hogy Kocsis András Sándor szoborba álmodott Törőcsik portréját három kiváló művészbarátja is jóvá hagyta. 

Pedig szobor lesz, csak lehet, hogy azt valaki más fogja elkészíteni. Bakos László, Velem polgármestere a művésznő halálát követően ugyanis a Ripostnak azt mondta: a 85 éves korában elhunyt színésznő szobrot kap, sőt, utcát is neveznek el róla!

„Mindenképp szeretnénk méltó emléket állítani neki Velemen. Szobor is készül róla, valamint egy utcát is elnevezünk Mariról. Én azért Marizom, mert tegező viszonyban voltunk. Négy éve költöztem Velembe, 2019-ben lettem polgármester, már akkor novemberben felköszöntöttem a 81. születésnapján.”

Vagyis ebben a 11 éve tragikusan megosztott országban lehet, hogy már ott tartunk, egy kis falu polgármestere azért nem mer felállítani egy gyönyörű portrét, mert a művész politikailag másként gondolkozik? Innen már csak egy lépés a politikailag „elfogadott”, sőt, egyenesen kívánatos középszer uralomra lépése. Jaj, neked, magyar művészet! Jaj, neked, Magyarország!