MOB: átadták a 2023-as fair play-díjakat

HírKlikk 2024. június 17. 17:20 2024. jún. 17. 17:20

Sportszerű cselekedetért négyen, Márton Véda, Vlasenko Aleksandr, Simon Dániel és az Aramis SE Futsal, életművéért pedig Szepesi László és Osztie Géza részesültek diploma elismerésben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának hétfői díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

 „A sport minden férfi és nő örökségének része, és hiánya soha nem pótolható" – kezdte beszédét Pierre de Coubertin bárónak, az újkori olimpiák atyjának gondolatával Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, majd kiemelte: a sport képes arra, hogy összehozza az embereket, közösséget építsen, és ez ma talán még fontosabb gondolat, hiszen feszültségekkel teli világban élünk.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a sportolók gyakran hallják, csak a siker, a győzelem számít, ezt sulykolják beléjük. Ám a minden áron való győzni akaráson felül kell, hogy emelkedjen a tisztesség – fogalmazott.

„A fair play szellemiségéért nem csak a pályán, azon kívül is sokat lehet tenni. Ezt mutatja a mai díjazottak példája is, akik orvosként, sportvezetőként vagy újságíróként terjesztik a fair play szellemiségét" – mondta Schmidt Ádám, és megköszönte a MOB fair play bizottságának, hogy alkalmat teremtenek a sportszerű cselekedetek bemutatásának.

Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója hangsúlyozta, hogy minden eseményen, ahol a MOB részt vesz, legyen az olimpia vagy multisport esemény, a fair play fontos gondolat, standja van a fair play bizottságnak. Így lesz ez a Ludovika Campuson csütörtökön kezdődő városi sportágak olimpiai selejtezőjén is.

„A MOB és a fair play bizottság mindent megtesz azért, hogy a fiatalokhoz is eljuttassuk a fair play szellemiségét" – hangsúlyozta Bartha Csaba.

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, nemzetközi fair play-díjas egykori tőrvívó röviden beszélt a múltról: 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság Párizsban, majd négy év múlva, 1967-ben életre hívták a Magyar Fair Play Bizottságot.

A sportvezető idézte Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, kutató gondolatát, mely szerint „A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. A sport a test útján nyitja meg a lelket".

Az első hazai fair play-díjakat 57 évvel ezelőtt, 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt.

A hétfői ünnepélyes díjátadó gála után a megjelentek fair play fát ültettek a Testnevelési Egyetem udvarán.

A 2023-as év MOB fair play-díjasai:
Aramis SE Futsal (futsal)
Márton Véda (úszás)
Vlasenko Aleksandr (műkorcsolya)
Simon Dániel (fallabda)
Tóth Erika, Érdy Márta, Loboda Viola  
Dr. Téglásy György (az Országos Sportegészségügyi Intézet - OSEI - orvosigazgató főorvosa)
Sinkó Andrea (ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző)
Gesztely FC Sport Bau labdarúgócsapata
Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke
Kocsis L. Mihály, újságíró
Tóth Ádám és M. Tóth Katalin (streetball)
dr. Szepesi László (vívóedző)
Osztie Géza (tornaedző)
Nemcsák Károly (színművész)

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom