Nem tudnánk megállítani egy aszteroidát, ha az a Föld felé repülne

HírKlikk 2021. május 3. 18:40 2021. máj. 3. 18:40

A NASA végzett el egy tesztet, amin arra voltak kíváncsiak, hogy képesek lennénk-e megállítani egy Föld felé tartó égitestet.

Olyan nemzetközi kísérlet zajlott a múlt héten, amelyben egy kitalált aszteroida becsapódását szimulálták – írja a Business Insider cikke alapján a 24.hu. A kísérlet egy hétig tartott a NASA vezényletével.

A kísérlet forgatókönyve szerint azonosítani sikerül egy kisbolygót, amely 56 millió kilométerre van a Földtől és hat hónapon belül, lehet, hogy eltalálja a földet. A tesztben az amerikai és európai kutatóknak minden nappal egyre több tudásuk lesz a közelgő veszélyről és a feladatuk az, hogy kitalálják, hogy mit tudunk tenni az aszteroida ellen.

A mostani kísérlet kitalált kisbolygójának jele 2021PDC volt. Az objektumot a szimulációban április 19-én fedezték fel, ekkor öt százalék volt az esély arra, hogy október 20-án eltalálja a Földet. A második napon, azaz a szimuláció szerint május 2-án, újabb adatok érkeztek. Az elemzések ekkor azt mutatták, hogy a 2021PDC Európa vagy Észak-Afrika felé tart. A teszt harmadik napján már június 30-a volt, a negyedik napra pedig 99 százalékos bizonyossággal állapították meg, hogy az objektum a német-cseh-osztrák hármas határ felé tart. 

A kutatók több ötlettel is előálltak, köztük nukleáris fegyverek bevetésével akarták megállítani az objektumot.

Végezetül a csapat arra jutott, hogy nincs elegendő idejük a küldetésük végrehajtásához, így az égitest Kelet-Európába csapódott. Utolsó lehetőségként evakuálták az érintett területet.

A való életben jelenleg egyetlen olyan objektum sem ismert, ami fenyegetést jelentene bolygónkra és valószínűleg egy ilyen égitestet nem hat hónappal érkezése előtt, hanem jóval korábban észlelnének. A kísérlet eredménye azonban egyértelmű: ha felénk tart egy nagyobb objektum, nem sokat tehetünk.

Forrás: 24.hu