Pálfi György: nem értem, hogy lehet ilyen naiv a hatalom

HírKlikk 2021. február 3. 15:42 2021. feb. 3. 15:42

A rendező úgy látja, hogy hiába veszik el az SZFE épületeit és jogait, a szellemiség megmaradt, mert az eszméket nem lehet elfojtani.

Pálfi György a Sömmi című filmterve elutasítása után jött rá, hogy ebben a rendszerben nem érdemes állami támogatásra várnia az új filmjeihez – ezt a helyzetet pedig azóta még egyértelműbbnek látja. miután a Filmintézet támogatottjai között olyan nevek jelentek meg, mint Eperjes Károly, Ákos, Bayer Zsolt, Vidnyánszky Attila.

„Egyértelművé vált, ma független, nem a Fidesz szekerét toló alkotóként még annyira sem lehet filmet készíteni, mint a Vajna-időszakban” – mondta Pálfi György a 24.hu-nak adott interjúban.

A tervezett film gyártásának finanszírozását végül költségvetési okokra hivatkozva utasították el.

„Az első, korai döntéseikkel még jelezni akarták a szakma felé, hogy zökkenőmentesen veszik át a Filmalapot, akkor kaptunk mi is gyártás-előkészítési pénzt, de a támogatottak listájából mára egyértelműen látszik, hogy a Filmintézet fideszes kifizetőhelyként működik” – állítja rendező.

Pálfi György az interjúban felidézte, hogy az elmúlt tizenkét évben tizenkét filmtervet adott be a Filmalaphoz vagy a Filmintézethez, de csak egyetlen egyszer csinálhatott filmet állami támogatással.

Pálfi egyike annak a 107 SZFE-s oktatónak, akik aláírták az őszi félév elfogadtatásáért kiálló nyilatkozatot.

A rendező szerint az „ideológiamentes szakmai műhelyt” elvitték, einstandolták.

„Most építenek belőle egy másik egyetemet, noha nem érteni, miért nem lett volna egyszerűbb indítaniuk egy sajátot. Rombolni akartak. Így viszont mindenki számára világossá vált, hogy több mint hetven napon át össze tud kapaszkodni sok, eltérő világnézetű diák és tanár, és egyértelmű, hogy az egyetem támadói egy közösséget vertek szét. El lehet venni az SZFE épületeit és jogait is hatalmi machinációkkal, de a szellemiségét nem lehet elnyomni, eszméket nem lehet elfojtani. Nem is értem, hogy lehet ilyen naiv a hatalom” – fogalmaz Pálfi.

A rendező beszélt a Freeszfe Egyesületről is. Pálfi elmondta, hogy a kezdeményezés célja, hogy azok az oktatók, akik nem hajlandóak átmenni Vidnyánszkyék iskolájába, taníthassák azokat a hallgatókat, akik szintén nem hajlandók erre.

„A Freeszfe Egyesület jelenleg szabadegyetemként tud majd működni, tehát a diákok nem kapnak majd diplomát, erről egyelőre le kell mondaniuk” – jegyezte meg a rendező.

Forrás: 24.hu