Tíz év fegyház befolyással üzérkedésért

HírKlikk 2021. szeptember 7. 18:20 2021. szept. 7. 18:20

Súlyosbította a Pécsi Ítélőtábla kedden azoknak a vádlottaknak a büntetését, akik pénz ellenében, uniós támogatások elnyerését ígérték vállalkozóknak 2017-ben; az elsőrendű vádlott nyolc év börtön helyett tíz év fegyházat kapott.

A táblabíróság közleményben felidézték: az elsőrendű vádlott elhatározta, hogy hozzátartozói és ismerősei segítségével vállalkozókat keres meg és azt ígéri nekik, hogy befolyásos kapcsolatai útján, komoly összegű támogatáshoz juttatja őket.

A vádlott pénzt kért a sértettektől, hogy a pályázatok sikere érdekében az azok odaítélésében, elbírálásában közreműködő hivatalos személyeket megvesztegesse. Hol minisztériumi dolgozónak, hol államtitkárnak adta ki magát, így csaknem 160 millió forintot csalt ki az európai uniós támogatások elnyerésének ígéretével átvert vállalkozóktól.

A megbeszélésekre úgy ment el, mintha személyi védelemre jogosult állami vezető lenne, társai a Terrorelhárítási Központ (TEK) gyakorlóruházatához hasonló ruhát viseltek, illetve a TEK fegyverzetéhez hasonló, lőfegyvernek kinéző airsoft fegyvereket tartottak maguknál.

Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék a vádlottat hatrendbeli befolyással üzérkedés miatt nyolc, míg az általa bevont társait szintén befolyással üzérkedés miatt két évtől öt és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélte. Azokat a vádlottakat, akik pénzt adtak az elsőrendű vádlottnak, hogy vesztegesse meg a döntésre jogosult embereket, hivatali vesztegetés bűntette miatt pénzbüntetésre ítélték.

A fellebbezések után eljáró Pécsi Ítélőtábla megállapította, hogy a vádlottak a bűncselekményeket bűnszervezetben követték el, ezért az elsőrendű vádlott büntetését tíz év fegyházra, társaiét háromtól hét évig terjedő fegyházbüntetésre súlyosította, egyiküket ugyanakkor az ellene bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

A hivatali vesztegetés miatt pénzbüntetésre ítélt vádlottak elsőfokú ítéletét helybenhagyták.

Az ítélet az elsőrendű vádlott társai közül két emberre nem jogerős, esetükben fellebbezések várhatók. A többi vádlott ítélete jogerőre emelkedett.

Forrás: MTI