Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

HírKlikk 2024. április 11. 16:20 2024. ápr. 11. 16:20

Különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletében, valamint életveszélyt okozó súlyos testi sértés kísérletében bűnösnek mondta ki, és első fokon tizennégy év fegyházra ítélte a Szombathelyi Törvényszék azt a férfit, aki felgyújtotta két hajléktalan társát, egy harmadikat pedig egy vita hevében mellkason szúrt – közölte a törvényszék.

Az ítélet indoklása szerint a férfi, aki hajléktalan életmódot folytatott, napi rendszerességgel nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott el fedél nélküli társaival. A vádlott 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

A vádlott nem segített a tűz eloltásában, csak nevetett. A sértettet a mentők kórházba szállították, ahol a szakszerű ellátás ellenére, október 17-én meghalt. Szakértői vélemény szerint halálát leromlott általános egészségi állapota mellett égési sérülései is okozták.

Az ítélet szerint 2022. október 17-én este a szombathelyi hajléktalanszállón a vádlott ittas állapotban összevitatkozott a szobatársával, felkapott az asztalról egy kést, amellyel az ágyon ülő sértettet mellkason szúrta. A sérülés ugyan nyolc napon belül gyógyult, de az eszközre, illetve az elkövetés körülményeire tekintettel, akár súlyosabb következménnyel is járhatott volna, fennállt akár az élet kioltásának veszélye is.

A felsorolás szerint a vádlott 2022. október 29-én – minden előzmény nélkül – meggyújtotta a földön fekvő hajléktalan társa ruházatát a hátán, amely lángra kapott. A tüzet a sértett a földön hemperegve oltotta el, a hátán és oldalán első-, másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

A Szombathelyi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.

Forrás: MTI