Visszaesett tavaly az örökbefogadások száma

HírKlikk 2021. november 22. 19:25 2021. nov. 22. 19:25

Az SOS Gyermekfalvak felméréséből derült ki, hogy drámaian csökkent az örökbefogadások száma tavaly. A jogszabálymódosítás pedig tovább rontotta a helyzetet.

Az egyedülállók örökbefogadását megnehezítő, tavaly novemberi törvénymódosítás pont azoktól a gyerekektől vette el a lehetőséget, hogy családban éljenek, akiknek eddig is a legkisebb esélyük volt erre – írja TASZ.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet ezt a jogsegélyért hozzájuk fordulók megkereséseire hivatkozva tette közzé. Azokról az idősebb, roma származású, esetleg krónikus betegséggel vagy fogyatékossággal élő gyerekekről van szó, akiket a lista elején álló házaspárok jellemzően nem fogadnak örökbe, így gyakran kerültek egyedülállóként örökbefogadó emberekhez vagy azonos nemű párokhoz (akik jogilag ugyancsak egyedülállóként fogadhatnak örökbe). Ezek a hatalmas hátrányból induló gyerekek azok, akiknek a családba kerülését az államnak segítenie kellene, de helyett, még jobban megnehezíti azt.

2016 óta először esett ezer alá az örökbefogadások száma, miközben kétszer ennyi az örökbefogadható gyerek.

A Társaság a Szabadságjogokért a gyerekjogi világnap alkalmából az ő történeteiket gyűjtötte össze, hogy bemutassa, mekkora különbséget jelent szerető családban, illetve a gyermekvédelminek nevezett, valójában ezer sebből vérző ellátásban felnőni. Ezeken a szívszorító történeteken keresztül üzenik a döntéshozóknak: azzal védenék meg a gyerekeket, ha mindenkinek segítenének örökbefogadó szülőre találni ahelyett, hogy politikai célokat szolgáló, homofób kampányt folytatnak, és a gyerekek érdekeit nem szolgáló, őket pusztán eszközként használó propaganda-népszavazásra költik az adófizetők pénzét.

A TASZ néhány drámai történetet részletesen ismertet az oldalán.