Zöld utat kapott az unióban a repülő autó

HírKlikk 2020. október 29. 21:00 2020. okt. 29. 21:00

Engedélyezték a repülő autó használatát az Európai Unióban. A szerkezetet egy holland cég fejlesztette, Liberty-nek nevezték el és 2012-ben kezdték meg a tesztelését. Nem véletlenül tartott nyolc évig a jármű engedélyeztetése.

„Az utakra és a légi közlekedésre vonatkozó szabályokat még soha nem alkalmazták egy járműre. Tehát, ha mint egy puzzle-t összerakjuk ezeket a szabályozásokat, akkor a végére mintegy ötezer követelményt kapunk” – meséli a cég társalapítója, Robert Dingemanse.

Most arra várnak, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől megkapják a légiközlekedési tanúsítványt. Ezt a folyamatot 2015-ben kezdték meg. A Liberty fejlesztői bíznak benne, hogy meglesz az engedély, mielőtt 2022-ben átadják az első repülő autót az első vevőnek – írja az Euronews.

„A világjárvány miatt az emberek jobban szeretnek, ha lehet, szeparáltan utazni. Látjuk, hogyan nőtt meg az érdeklődés, és az igény a Liberty iránt, mert ebben ketten utazhatnak a megfertőződés veszélye nélkül” – folytatja Robert Dingemanse

A Liberty háromkerekű, kétüléses autó. A fejlesztői szerint, akár 180 kilométer per órás sebességgel is képes száguldani, és egy tankkal 500 kilométert repülni, de ehhez az kell, hogy a sofőrnek legyen pilóta engedélye.

Forrás: Euronews