A „káslerek” mellett, mindig a miniszterelnök lehet az okos

KlikkTV 2020. június 2. 09:58

Kéri László politológus, elemző, az elmúlt három hónap tapasztalatai alapján azt mondta, „A kormány nehezen szakított azzal a tíz éves gyakorlattal, amely szerint az igazi kormányzást elkerülve, kommunikációval oldanak meg mindent. Ha az nem működik, akkor erőből teszik, amit pedig majd magyarázó kommunikáció fog követni. Erre jó példa az a bizonyos pénteki nap, amikor a miniszterelnök reggel még elhatárolódott attól, hogy bezárjanak az iskolák, este pedig bejelentette, hogy hétfőtől már nem nyithatnak ki. Egy másik példa erre, Kásler Miklós utasítása harminchatezer ágy mihamarabbi kiüríttetésére, amit most szemrebbenés nélkül letagad a miniszter.”

Az elemző kitért arra is, hogy – miközben Mészáros Lőrinc 136 milliárdhoz jutott ebben az időben – a digitális oktatásra kényszerült iskolarendszertől nem kérdezte meg a kormány, hogy egy héttel az átállás után, mondják el tapasztalataikat, hogy hány laptop hiányzik, hány gyermek esett ki a rendszerből.

Április 1-je óta van érvényben a felhatalmazási törvény – emlékeztetett a politológus, majd hozzátette –, amely idő alatt a gyors döntések jelentősége csupán a mátrai erőmű megvásárlásában, a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésében mutatkozott meg. Amennyire értelmetlen volt a bevezetése, ugyanannyira értelmetlen a visszavonása is, amit Orbán Belgrádban jelentett be.

„A miniszterelnök az egész vírushelyzet alatt játszik. Játszik a saját pártjával, játszik a saját kormányával” – jelentette ki Kéri László, majd példaként felhozta: „nem Kásler személye a fontos, lesznek más káslerek, akik mellett a miniszterelnök lehet mindig az okos. A miniszterelnök soha nem jelent be rossz hírt, ő mindig a jó hír hozója.”