Az unió sikere nem Orbán sikere

KlikkTV 2020. július 26. 19:15

„Az EU-csúcs utáni megállapodást nem lehet egyszerűen sikeresnek, vagy kudarcosnak mondani főleg nem Orbán Viktor sikerének. Történelminek nem a magyar szál miatt nevezhető, hanem azért, mert a közös hitelfelvétellel sikerült az EU-nak új fejezetet nyitnia. Három tabu dőlt meg: eladósodhat az unió, ezekből a pénzekből vissza nem térítendő támogatásokat keletkeztetnek, illetve ezekkel az eszközökkel stabilizáló funkciót tölt be” – mondta Andor László, volt EU-biztos, közgazdász.

„Akármennyire is szerette volna a magyar kormány, nem lehetett kiradírozni a megállapodásból a jogállamiságot, amely kritériumainak kidolgozása az ősszel induló Európai Parlament feladata lesz” – tette hozzá Andor, aki az Európai Szocialisták és Demokraták pártcsalád alapítványának vezetőjeként is – többek között – azért dolgozik Brüsszelben, hogy járható utat találjanak arra, miként lehet ebben az új, válságkezelő csomagban erősíteni az Európai Parlament szerepét. 

„2013 óta vita zajlik az unóban arról, hogy milyen módon lehet kötelezni a tagállamokat a jogállamiság tiszteletben tartására, de ezt azóta nyújtják, mint a rétestésztát, miközben még kétszer választották meg Orbánt kétharmaddal. Ugyan a mostani megállapodásban is benne van, hogy a jogállamiságot mindenkinek be kell tartania, ám a konkrétumok kidolgozása nem történt meg” – fejtette ki Andor László, vagyis azt mondta ki, hogy az uniónak egyelőre nincs válasza a mikéntre.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom