Büntetőeljárás is várhat a kórházból hazaküldött betegek orvosaira

KlikkTV 2020. június 16. 17:00

Szél Bernadett független parlamenti képviselő kézhez kapta az ágyszám-leépítés adatait, amely szerint – a kásleri rendelet nyomán – nyolc-tizenkétezer beteget küldtek haza a kórházakból. Magyar György ügyvéd azt mondta, hogy a kormányt csak politikai felelősség terheli, vagyis a kárt szenvedett betegek, vagy hozzátartozók egyedi jogorvoslattal élhetnek a kórházakkal szemben. „Tekintve, hogy minden eset más, csoportos perindításra sincs lehetőség” – mondta az ügyvéd, aki hozzátette „hatósági vizsgálat sem indulhat a kormány felelősségének kivizsgálására, ugyanis a Fidesz kormányra kerülése után nem sokkal, megszüntette az erre szakosodott intézményt”.

„A kórházak orvosainak lojalitása, félelme, vagy egyszerűen hozzá nem értése miatt küldhettek haza olyan betegeket is, akiknek ez súlyos egészségkárosodást okozott – jelentette ki Magyar György, aki hangsúlyozta: az orvosnak – a Munka törvénykönyve szerint – azt az utasítást, ami ilyen súlyos helyzetet teremt el kell utasítani, sőt, ez a kötelessége. Ha a felelősség megállapítható, az orvosok ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indítható büntetőeljárás.” 

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni az ügyvéd, hogy hány perre számíthatunk ilyen ügyben, de elmondta: „az emberek félnek névvel, címmel vállalni az eljárásokat, pedig szükség volna mintaperekre, amiket egyébként a mi irodánk is ingyen el szokott vállalni, mentesítve az ügyfeleket az ügyvédi költségek terhe alól.”