Egy össz-egyetemi sztrájk lehetősége nyílt meg

KlikkTV 2020. szeptember 10. 21:38

„A legjobb alkotókat, színészeket, írókat, rendezőket nem lehet elnémítani, ők megtalálják az utat akár itthon, akár külföldön” – mondta februárban Bozóki András, volt kulturális miniszter, politológus. A Klikktv-ben szembesülve a hónapokkal ezelőtti mondataival Bozóki ma is egyetért, de hozzátette: „akkor még nem gondoltam, hogy ez lesz belőle, ami most van a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.”

Véleménye szerint, „mindaddig, amíg botrány nélkül az ilyen antidemokratikus intézkedéseket az érintettek lenyelik, addig nem remélhetünk változást. Idáig jutottunk tíz év alatt. Ezért rendkívül fontos a szolidaritás a társadalmi csoportok között”. A tapasztalatok azt mutatják Bozókinak, hogy „az átalakítás több pénzt hozhat, amire példa a MOME, a volt Iparművészeti Egyetem, amely új épületet kapott és egy eléggé kormánybarát hely lett belőle. Ott nem volt ellenállás, de azt gondolom, ezek a hallgatók az SZFE-n ki fognak tartani.”

A felvétel csütörtökön délután három órakor készült, amikor is az SZFE hallgatói sztrájkot jelentettek be, amelyet a dolgozók kezdeményeztek, s már 85-en csatlakoztak. Bozóki őszinte örömmel az arcán, úgy reagált a friss hírre: „egy össz-egyetemi sztrájk sokat segítene a helyzeten, nem tudnák elszigetelni.”