Fleck Zoltán: nem lehet jogállami módszerekkel leváltani a Fidesz rendszerét 

KlikkTV 2020. július 18. 14:04

„Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után, időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után” – mondta Fleck Zoltán, jogszociológus, az Eötvös Károly Intézet igazgatója. Kifejtette: „ami most van Magyarországon, az nem demokrácia és nem jogállam.”

A jogtudós a színművészeti egyetem és a Corvinus kapcsán úgy fogalmazott: „nem hiszek abban, hogy ezeknek alapítványi formában majd nagyobb szabadságuk lesz, vagy jobb pénzügyi feltételeik”. Arra kérdésre, hogy miért kedvelik az alapítványi formát, mire lehet használni, Fleck Zoltán azt válaszolta: „azért jók a rezsim számára, mert beleteszi a saját embereit a kuratóriumba, amely által gyakorlatilag korlátlan hatalmat gyakorolhat. Bebiztosítja a hatalmát. Az már mellékes, hogy lehetőséget ad a közpénzek magánosítására is.”

Az EKINT igazgatója szakmai pletykát megosztva, azt mondta: „a januárban lejáró mandátumú Darák Péter Kúria-elnöki székébe Varga Zs. Andrást, a NER ideológusát ültethetik.”