Gordon István: A visegrádi együttműködésnek befellegzett

KlikkTV 2024. április 10. 15:00

Gordon István, Lengyelország-szakértővel beszélgetett a KlikkTV Tíz című műsorában Bolgár György, keresve, hol tart Donald Tusk miniszterelnök alatt a lengyel politikai, kormányzati rendszer átalakulása, milyen gondokkal jár és hogyan lesz egyre fontosabb a 40 milliós ország szerepe Európában. Szó volt a korábbi lengyel kormánypárt hanyatlásáról és arról is, hogy a V4-es országok együttműködésének befellegzett – Donald Tusk és Orbán Viktor viszonya pedig régóta nagyon rossz és nem is fog változni.

A lengyelek a Pegazus lehallgatási botrány kivizsgálását, valamint a média-egyensúly megteremtését tartják az új kormány elsőrendű feladatainak. Egyedülálló kanadai céget kapcsoltak be a felderítésbe, amely a mobiltelefonokról meg tudja állapítani, feltörték-e azokat, hogyan és mikor. Ennek tükrében derült ki, hány politikus, újságíró és mások telefonját hallgatták le – miközben pártjából magát Kaczynskit is figyelték. A közvélemény nem feltétlenül felelősségre vonást, hanem a tények teljes feltárását igényli az ügyben.

Gordon István azt is elmondta, a KESMA-hoz hasonló médiakonszernhez, mely teljes egyoldalúsággal tájékoztatta olvasóit, nézőit és hallgatóit, mintegy 600 lap, rádió- és tv-állomás tartozott, miközben a közszolgálati csatornák az Orlen, a nagy lengyel olajkereskedelmi cég irányítása alatt voltak. Azok vezetőinek eltávolítása még a Tusk-kormány jogászai szerint is felvet bizonyos jogi kérdéseket, de véget kellett vetni a gátlástalan hazudozásnak.

A szakértő felidézte, hogy Tusk, aki összesen 8 évet töltött Brüsszelben, volt az Európai Tanács és az Európai Néppárt  elnöke, kitűnő kapcsolatokra tett szert és nagy bizalomra támaszkodhat.