Heti Egyenleg: alkotmányos kötelessége lett volna összehívni a kormánynak a nemzetbiztonsági bizottságot

KlikkTV 2021. július 22. 20:06

A Heti Egyenleg új részében Bozóki András politológus és Gábor György vallásfilozófus a lehallgatási botrányról mondta el a véleményét, valamint kifejtették, hogy az ellenzéknek hogyan kellene lereagálnia ezt a helyzetet, és a Fidesz miként lépne az ellenzék helyében.

Ízelítő a tartalomból:

„Ez olyan dolog, ami nem csak a régi 1989-es alkotmányt, hanem a Fidesz által létrehozott Alaptörvényt is sérti” – Bozóki András.

„Tetszik, nem tetszik, de egy olyan világban élünk ahol a terrorelhárítás okán, vagy pedofil hálózatok felszámolása okán szükségük van azoknak a szerveknek erre a programra, akik erre hivatottak és meghatározott céllal alkalmazzák” – Gábor György.

„A legnagyobb probléma az, hogy kötelező lett volna a Fidesz részéről összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot, ugyanis magyar állampolgárokat figyeltek meg” – Gábor György.

„Alkotmányos kötelezettsége lett volna a kormánynak összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot, hiszen az Alaptörvény preambulumában olvasható, hogy minden magyar állampolgárt megillet a védelem” – Gábor György.

„A felelősség el van mosva, nem lehet megnevezni egy embert, mert úgy vannak meghozva a szabályok, hogy „X,Y meg Z” helyettesítheti a felelőst” – Bozóki András.

„Ha a Fidesz lenne ellenzékben és az ellenzék hatalmon, akkor nem ilyen rendszer lenne. Akkor demokrácia lenne és szólásszabadság, akkor lehetne botrányt okozni” – Bozóki András.