Orbán már előre hibáztatja az Uniót azért, mert nem fog jól menni Magyarországnak

KlikkTV 2020. május 5. 20:42

Az Európai Uniónak sikerült az, ami a magyar Parlamentben lehetetlen: online, home office-ból dolgoznak a képviselők. Ujhelyi István, szocialista EP képviselő a Klikktv-nek adott interjújában egy másik oldalára világított rá: ugyan az Európai Parlament a jogalkotási funkcióját ellátja, de nekünk, képviselőknek nagyon hiányoznak a folyosói beszélgetések, információk arról például, hogy mi van a Néppártban. 

Ez is fontos, de most talán fontosabb, hogy ahogy Ujhelyi fogalmazott, hogy az Európai Unió egy stabil, biztonságos intézmény lesz, vagy visszatér egy nagyon laza együttműködéshez. Orbán Viktor és néhány társa ez utóbbiban érdekelt, mert akkor nincs kontroll. Európai kontroll nélküli például az egészségügy is – vagyis az intézmények állapota, az egészségügyi dolgozók bére kizárólag a kormány felelőssége.

Ujhelyi István már az EP kampány idején azt ígérte, hogy az egészségüggyel, annak európai szintre emelésével fog foglalkozni. Programja az európai egészségügyi minimum. Eszerint a tagállamoknak minimum a GDP 8-9 százalékát az egészségügyre kellene költeniük, aminek a költségvetésben meg kell jelennie. Országunk 6,6 százalékot költ erre összesen, ami 1997-ben volt ilyen alacsony – jegyezte meg az EP képviselő. Majd folytatta: ebben a költésben benne vannak a magán-ellátásra költött összegek is. Tehát ha az unió bizonyos támogatásokat például az államháztartási hiányhoz köt, akkor az egészségügyre költendő 8-9 százalék is egy ilyen kötelem lehetne. 

Programjában olyan elemek is szerepelnek, mint hogy a mentőknek mennyi idő alatt kell kiérniük, milyen várólisták lehetségesek, vagy hogy az egészségügyi intézményeknek milyen minőséget kell minimálisan biztosítaniuk. 

Az MSZP-P közös listájáról bejutó képviselő úgy fogalmazott a kormány-unió huzavonára: a járvány idején Orbánék ujjal mutogatnak az unióra, mondván, nem segít, de ez logikailag nem jön össze azzal, hogy ők közben kevesebb Európát akarnak. Csak a pénzt kérni, de azért nem adni semmit, nagy probléma. Kollégáimmal kigyűjtöttünk 12 olyan uniós eszközt, lehetőséget, amik a járvány okozta válság enyhítésére szolgálnak. Ezeket a kormány letagadja, miközben pályázik rájuk, pénzt kap, részt vesz bennük! 

Mindezt azért teszi Orbán, mert előre menekül. Ugyanis az EPP-ből bizonyosan kiteszik, a következő hét éves uniós költségvetésben pedig, valamilyen feltételekhez fogják kötni a pénzek elosztását. Ezért itthon a hazai ellenzékből akar bűnbakot csinálni, a nemzetközi térben pedig minden rossznak az unió az okozója. Tehát már előre az uniót hibáztatja, ha az országnak nem fog jól menni – mondta Ujhelyi István

Mi az MSZP-vel azt követeljük – folytatta a politikus –, hogy kilenc hónapra hosszabbítsák meg a munkakeresési járulékot, ami minimum 100.000 forint. Ezt az unió támogatná is. Amint ez a járvány elvonul, az lesz a kérdés, hogy nekiszaladhat-e az unió a következő évnek úgy, hogy közben belülről egy másik vírus is rombol – ez pedig orbáni politika jelensége.