Százan mennek neki az egyetemi modellváltásnak – erre küldik majd a katonákat?

KlikkTV 2020. október 15. 22:35

„Péntek reggel százan – mint egy pertársaság – nyújtunk be alkotmányos panaszt a modellváltás ellen, mert az sérti az alaptörvényt. Élőlánc formájában fogjuk ezt beadni az Alkotmánybíróságra” – mondta Németh Gábor, az SZFE forgatókönyvíró szak vezetője a Klikktv-nek. Azt is elmondta, hogy október 23-án több egyetemmel együtt fognak a Műegyetemtől közösen indulni – az 1956-os eseményeknek a szimbolikáját követve.

Rendhagyó módon, a Németh Gáborral készült interjúra azonnal reagáltattuk Lendvai Ildikót, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy közéleti aspektust is kapjon mindaz, amiről a színművészeti tanára beszámolt. Lendvai elmondta, hogy az SZFE Vas utcai épületében zajló eseményeket (internet lekapcsolása, az Ódry Színpad és tantermek bezárása) „már nem tudom diplomáciai egyeztetésnek nevezni, az bizony erőszak”. Hozzátette: „persze ebből tovább is tudnak menni. Az én pesszimista forgatókönyvem szerint, majd kihasználják a járványt, és azt mondják, hogy a Vas utcában – ahol pillanatnyilag az ellenállás központja van – góc alakult ki, és jönnek a katonák kipakolni őket.”

Lendvai szerint, a szolidaritás már a szerdai Dunaferr ügyében az orosz nagykövetség elé vonuló szakszervezetnél is megjelent, „hiszen vittek magukkal SZFE-t támogató táblákat is, miközben magukért és a fizetésükért tüntettek, ami az elszigeteltség leolvadását mutatja számomra”. A politikus ennek analógiáján továbbmenve, azt mondta: „ha ki tudtunk adni Hadházy ügyetlen lépései ellen egy hatpárti nyilatkozatot, akkor mi az isten nyiláért nem tudunk például az SZFE ügyében is együtt megnyilatkozni?”