Szelényi Zoltán: A béremelésre a szakdolgozók a lábukkal fognak válaszolni

KlikkTV 2024. április 13. 10:00

Az orvosi béremelés egyszeri volt, érezhető hatása is volt, de a szakdolgozók az ígért 30 százalékot  nemigen érzékelik, mert nem kaptak pontos utasítást az intézmények, hogy miként történjen meg ez az emelés. Vannak, ahol például a pótlékokat beépítették az alapbérbe, így történt meg a fizetésemelés – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Szelényi Zoltán, az MSZP egészségpolitikusa. Hozzátette, sok helyen nem orvoshiány van, hanem nincs elég szakdolgozó, nincs nővér, asszisztens, bárhol a környező, illetve főleg a nyugati országokban a fizetésük többszörösét megkeresik.

Nemzeti össztermék arányában Magyarország a régiós átlaghoz képest is keveset költ, jelenleg a GDP 3-4 százalékát – mutatott rá a szakember. „Legalább a dupláját kellene rákölteni arra, hogy valamilyen módon konszolidálódon a rendszer, és az sem az egyik pillanatról a másikra történik meg, hiszen nemcsak tehetetlensége van a rendszernek, hanem rettenetesen sok lemaradása.”

Szelényi Zoltán szerint most mindenkiben egy nagy várakozás van, a váltásra való igény, de nem látja az emberekben, hogy eléggé elszántak lennének arra, hogy ebbe beleálljanak, mert mindenki azt várja, hogy a másik mozduljon. „Orvoshoz is csak akkor mennek, ha nagyon fáj.”

Úgy vélte, „a társdalom fajdalomküszöbét még nem haladta meg az a fajta abúzus, amit a kormány folyamatosan gyakorol az ország lakossága fölött, mert van egy kiskapu, hogy el lehet menni.”