Vásárhelyi Mária: a kormánynak nincs szüksége azokra, akiket nem tud leláncolni

KlikkTV 2024. július 8. 12:02

Magyarországon nincs olyan igazán komolyan vehető polgári réteg, amely nem akar függeni a hatalomtól, aki a saját teljesítménye alapján képes boldogulni, ezért nem jönnek létre nagy horderejű megmozdulások - mondta Vásárhelyi Mária szociológus a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Úgy fogalmazott, ebben a Fidesz-kormánynak óriási felelősségei és bűnei vannak, mert az a 800 ezer-1 millió magyar állampolgár, aki elköltözött az elmúlt 14 évben külföldre, éppen ők adhatnák a mai polgárság elitjét. Ezért szűkítik ennek rétegnek a szavazási lehetőségeit, mert akit nem tud a hatalom magához láncolni, arra nincs szüksége – tette hozzá.

Rémülten és csodálkozva figyelem, hogy a baloldali és liberális szavazók egy része egy olyan embert támogat - majdnem fenntartások nélkül -, akinek alig van olyan mondata, amivel amúgy egyetért egy baloldali-liberális ember – fogalmazott a szociológus, aki szerint Magyar Péter múló jelenség. „Nem hiszem, hogy ezzel a koncepciótlan, ide-oda kapkodó, igazából tartalmatlan politikával hosszú távon felszínen lehet maradni, őt egy politikai divatjelenségnek gondolom. A kilátástalanság és reménytelenség termékének látom őt, ahogy Márki-Zay Péter is az volt.”

Vásárhelyi Mária szerint a választások eredménye mégiscsak a választókon múlik, de ennek nagyon mély társadalmi-strukturális okai vannak, mint például az, hogy az ellenzéki választók az elmúlt 14 évben nem tudtak összehozni egy olyan komoly, tiltakozó akciót, amelynek lett volna eredménye - kivéve az internetadó ellenit -, amely meghátrálásra kényszerítette volna a kormányt. 

A szociológus a műsorban beszél még a sajtóban erősödő szolidaritás hiányáról, és arról is, miért nem lesznek itthon fiatal, tehetséges politikusok.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom