Vörös Imre: az én elképzelésem az önkényuralom jogtechnikai kivezetése

KlikkTV 2021. április 26. 17:21

Jó ideje folyik az intellektuális vita arról, hogyan lehet demokratikus úton visszavezetni hazánkat a vágyott demokratikus útra. Vörös Imre, jogtudós, volt alkotmánybíró szerint: „már most gondoskodni kellene arról, hogy ha jön egy új kormány – felőlem akár a mostani is megcsinálhatná –, akkor az alkotmánybíróság helyett a parlamentnek kell lépni és kimondani: az alaptörvény alkotmányellenes, s helyébe újat léptetni. Erre én megírtam a forgatókönyvet, az interneten elérhető”.

Ehhez azonban politikai akarat is kell. Hozzátette: „az én elképzelésem az önkényuralom jogtechnikai kivezetése, miközben meghagyom azokat a részeket, amelyek szolgálják az ország működőképességét”, vagyis arra nincs válasza, hogy mi lesz azokkal a személyekkel, akiket például kilenc évre választottak a magas pozíciójukra – az már a politikusok dolga.

Végezetül  azt mondta, „annak azért örülök, hogy a különböző gondolatok, amiket Fleck Zoltán, Bárándy György és többen gondolunk, kezd egy köztársasági minimummá összeállni”.