Hiába az orbáni udvarlás, a honvédség nem hajlandó részt venni a belpolitikai küzdelmekben

NVZS 2022. október 18. 07:04 2022. okt. 18. 07:04

„Orbán harcias hangulatban van – az ország békés” – szögezte le Szekeres Imre. A korábbi honvédelmi minisztert a miniszterelnök egyre harciasabbá váló és mind inkább szaporodó propaganda beszédei kapcsán kérdeztük. Mint mondta, minden állampolgár tisztában van azzal, hogy nem messze, egy szomszédos országban, Ukrajnában háború dúl, olyan, amit Oroszország kezdett, amikor az általa és a nemzetközileg elismert határokon átlépve, megtámadta Ukrajnát. De ez nem ok arra, hogy Magyarországon háborús hangulatot keltsen a kormány.

Nem egészen 48 óra leforgása alatt hat, a szó átvitt és valódi értelmében is harciaskodó posztot tett közzé Orbán Viktor stábja a kormányfő Facebook-oldalán. Egyértelműen felépített kampányában a miniszterelnök egyre inkább félelemet igyekszik generálni a magyarokban – nem csak a kiírt üzenetek sulykolják ezt, érdemes meghallgatni például a hétfő reggeli posztjának zenei aláfestését, amit egy szovjet II. világháborús film zenéjeként is megirigyelhettek volna az akkori propagandisták.

Az elmúlt években egyértelműen látszott már az irány: pumpálják a tíz- és százmilliárdokat a haderőfejlesztésbe, s csak az utóbbi hónapokban létrehoztak határvadász egységeket, feleskettek önkénteseket, nagy hangsúlyt kap a toborzás – s ki tudja, mi jön még. Orbán Viktor több alkalommal – most az önkéntes katonai szolgálatot vállalók hétvégi eskütételén is – rajzolt sötét képet, mit rajzolt, egyértelműen ki is mondta, hogy miért kell nekünk erős hadsereg és sok elkötelezett katona: „Háborús időkben ütőképes, békét garantálni képes, elrettentő erejű hadseregre van szükség” – szögezte le.

Nincs ok háborús hangulat keltésére!

De tényleg szükség van a „katonaszellem” növelésére? Valóban veszélyben van Magyarország? 

Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter óva int attól, hogy a miniszterelnök háborús beszédei és háborús készülődései bárkit is megzavarjanak. „Magyarország nincs veszélyben, biztonságát a NATO garantálja” – szögezte le, s ezt nyomatékosítandó hozzátette: az ország biztonságát sem jelen pillanatban, sem a közeljövőben semmi sem veszélyezteti. 

Orbán harcias hangulatban van, az ország pedig békés” – mutatott rá egy ellentmondásra Szekeres. Minden állampolgár tisztában van azzal, hogy nem messze, a szomszédos Ukrajnában háború dúl, egy olyan háború, amit Oroszország kezdett, amikor az általa és a nemzetközileg elismert határokon átlépve, megtámadta Ukrajnát. „De ez nem ok arra, hogy Magyarországon háborús hangulatot keltsen a kormány” – hívta fel a figyelmet a korábbi honvédelmi miniszter. 

A katonák az országra esküsznek fel

Vajon van-e abban a megállapításban némi igazság, hogy Orbán arra készül, hogy egy hozzá – és nem az országhoz – hű hadsereget állítson maga mögé, amelyik akkor is megvédi, amikor az egyre elkeseredettebb, a mind inkább a hangjukat hallató emberek – akár erőszakkal is – el akarnák őt és a rezsimjét kergetni? – vetettük fel. Orbánnak ugyanis volt egy árulkodó mondata a (szokatlan módon teljes terjedelmében a Facebookra feltett) szombati beszédében: „A tudás, amit megszereztek, megszereznek, nem csak háborúban lesz hasznos” – mondta az esküt tevő önkéntesek előtt.

A Magyar Honvédség alkotmányos kötelezettségének tett eddig mindig eleget, és sem korábban, sem most semmilyen módon sem hajlandó részt venni a belpolitikai küzdelmekben” – szögezte le Szekeres Imre. A katonák ugyanis arra tesznek esküt, hogy Magyarországot védik meg – hívta fel a figyelmet.

Orbán hiszterizálni igyekszik a társadalmat

A miniszterelnök láthatóan hiszterizálni próbálja az embereket, a társadalmat. Lehet-e bármit is tenni ez ellen? – kérdeztük Szekeres Imrétől, aki szerint Orbán propaganda beszédei valóban félelmet és bizonytalanságot keltenek az emberekben. „Ez pedig nem vezet jóra, éppen ezért nagyon fontos, hogy az ellenzéki pártok, politikusok, közéleti emberek egyértelműen utasítsák vissza ezt a harcias hangnemet” – szögezte le. 

Fontosnak tartotta azt is, hogy a Magyar Honvédséget valóban fejleszteni kell, a katonák életkörülményeit tényleg javítani kell, de nem szabad belpolitikai eszközként felhasználni sem a honvédséget, sem a katonákat. 

Hat poszt, egy üzenet 

Szombaton 10:21 perc és hétfő 9 óra között hat harcias posztot tett fel Orbán stábja a kormányfő Facebook-oldalára. Az első 11 perc tömény propaganda volt: az önkéntesek avatásán elhangzott teljes Orbán beszéd. 

A másodikat annak az akkori üzenetének szentelték, miszerint "Háborús időkben ütőképes, békét garantálni képes, elrettentő erejű hadseregre van szükség!"

A harmadik a következő feliratot tartalmazó tacepaó: „Szükségünk van hazájukat szolgálni akaró katonákra. Ezért visszaadjuk a Magyar Honvédség megbecsülését, önbecsülését, szervezettségét és tettrekészségét”. 

A negyedik poszt az avatáson készült 24 fotóból álló sorozat volt, azzal a szöveggel: „Ütőképes, elrettentő erejű hadsereg kell”. 

A következő bejegyzés az avatás egy rövidebb videóösszefoglalója, amely közben felvillannak Orbán legfontosabb üzenetei, mint például az, hogy „úgy tűnik, elhúzódó háborúra kell berendezkednünk” (ez mondjuk egy Orbán valódi énjét megmutató, rövidke hazug mondatot is tartalmaz: „Akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem”). 

A hatodik poszt is Orbán beszédéből idéz, a többi között azt, hogy „A tudás, amit megszereztek, megszereznek, nem csak háborúban lesz hasznos”.