Pulai András szerint a fideszes politikusok sem örültek a kétharmadnak

HírKlikk 2022. július 12. 07:55 2022. júl. 12. 07:55

A közvélemény-kutatókon kívül a politikusokat is meglepte az áprilisi országgyűlési választás eredménye. Erről és a meghatározható tanulságokról is beszélgetett Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója Németh Péterrel a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

„A sokkhatás indokolt volt, mert szerintem erre az eredményre senki sem számított, még kormányoldalon sem. A pletyka szerint készíttettek egy exitpoll-t a választás napján és az a kutatás is sokkal kisebb Fidesz-győzelmet jelzett. Messze nem kétharmadot. Sőt, munkám révén, kapcsolatban vagyok kormánypárti politikusokkal is és nem beszéltem olyannal, aki örült volna a kétharmadnak.” 

Ennek az lehet az oka, hogy úgy vélik, túl nagy hatalom kerül Orbán és szűkebb környezete kezébe – tette hozzá. „Ebben a helyzetben nem csak az ellenzék érezheti úgy, hogy kicsit fölösleges, hanem az átlag fideszes politikusok is. Ezt Orbán lényegében meg is koronázta azzal, hogy a háborús veszélyhelyzet behozásával lényegében tényleg fölöslegessé tette a parlament kormánypárti részét is.”

Egy demokráciában azt feldolgozni, hogy az ellenzéki kontroll ilyen szinten nem működik, nyilván nem egyszerű helyzet. „Márpedig tapasztalhatjuk, hogy van egy kényszerítő erő, ami erre hatással tudna lenni, mégpedig a gazdaság jelen helyzete, a forint árfolyamának alakulása.”

Az viszont nehezen magyarázható, hogy a magyar nép mindezt miért veszi tudomásul rezzenéstelen arccal.  

„A választás előtt kutattuk a kérdést, hogy melyik oldal kormányzásával járna jobban az ország. A választók többsége, a bizonytalanok kétharmada, az ellenzékiek húsz százaléka válaszolta, hogy a Fidesszel. Annak ellenére, hogy az infláció mértékét firtató kérdésre úgy reagáltak, hogy már az év első hónapjaiban is nagyon érzik ennek hatását.”

Véleménye szerint a választás után beállított, háborús helyzetre hivatkozó retorikai elemet azért hozták be, hogy elhitessék: a jelenlegi gazdasági válságról nem az Orbán-kormány tehet. „Ezt azért kezdték ilyen intenzíven tolni, mert rájöttek, hogy az emberek elkezdték az Orbán-kormányt okolni a mostan helyzetért. Nyilván félnek a fideszes szavazók elpárolgásától.”

Ennek jele az is, hogy folyamatosan változtatják a jogszabályokat. Pulai konkrét példával is élt.

„A választási kampányban az volt a retorika, hogy nem jöhetnek Magyarországra NATO-csapatok. Két nappal később jött egy módosítás, hogy jöhetnek, de csak a Dunántúlra. Azóta már jöhetnek a teljes ország területére, NATO-repülők szállhatnak a fejünk fölött.”