10 milliárdos kedvezmény a nyugdíjasoknak

HírKlikk 2020. június 28. 19:50 2020. jún. 28. 19:50

Július 1-jétől minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Eddig a a munkaviszonyban álló nyugdíjasok fizetéséből lejött a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja), a munkavállalói járulékok eddig sem csökkentették ezt az összeget.

Az új szabály lényege, hogy júliustól nem csak a dolgozó (munkaviszonyban álló) nyugdíjasokra, hanem foglalkoztatási formától függetlenül, minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól

A politikus az MTI beszámolója szerint, azt is elmondta: a változtatás az érintettek számára 14 százalékos megtakarítást jelent a mostani keresetükhöz képest. A havi bruttó 100 forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat.

Július 1-től csak az szja jön szóba, így akkor már 85 ezer forint jár az érintetteknek. A bruttó százezer forintos összegnél egy év alatt 168 ezer forint pluszt jelent az új szabály.

A rendelkezésre álló adatok szerint, több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket.

A kormány számításai szerint, a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

Forrás: MTI