106-szor nyert a Helsinki Bizottság a magyar állammal szemben

HírKlikk 2024. október 5. 19:00 2024. okt. 5. 19:00

A gyerek érdeke egyáltalán nem számított az államnak – jelentette ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Így aztán a magyar állam megsértette a Magyar Helsinki Bizottság 15 éves afgán menedékkérő ügyfelének emberi jogait, amikor jogellenesen tartotta őt fogva a börtönre hasonlító röszkei tranzitzónában. 

A Helsinki Bizottság hazai szervezete a közösségi oldalán adta hírül, hogy ügyfelük 3000 eurós igazságos jóvátételben részesül. Ugyanis az állam gyermekellenes eljárása figyelmen kívül hagyta a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód vagy büntetés tilalmát, amikor a 15 éves afgán menedékkérőt jogellenesen fogva tartották a börtönre hasonlító röszkei tranzitzónában. Emellett a fiú szabadsághoz és biztonsághoz való jogát sem tartották tiszteletben. 

„Ez már a 106. megnyert ügyünk, amit a Magyar Helsinki Bizottság vitt a strasbourgi bíróság elé. Ezekből pedig ez a tizenkilencedik olyan, amelyikben a tranzitzónás fogva tartások kirívóan jogsértő gyakorlatát ítélte el az Emberi Jogok Európai Bírósága. Bár a tranzitzónákat 2020 májusában felszámolták, de a perek még nem fejeződtek be” – írták.

A szervezet szerint a kormány legfontosabb tanulságának annak kellene lennie, hogy a fogva tartás csak törvényes lehet, és hogy nem elég szavakban családbarátnak lenni: a gyermek érdeke valóban mindenek felett áll.

Forrás: Facebook


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom