11 újabb egyetem modellváltásáról nyújtottak be törvényjavaslatokat

HírKlikk 2021. április 1. 19:09 2021. ápr. 1. 19:09

Ezen 11 javaslaton kívül, Semjén Zsolt benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amellyel az egyetemeket fenntartó alapítványokra vonatkozó szabályokat kívánják lefektetni.

Szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt benyújtotta a kormány az újabb modellváltó egyetemekről szóló törvényjavaslatokat – írta a hvg.hu.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter tíz egyetem közhasznú alapítványi fenntartásba és egy egyetem egyházi fenntartásba helyezéséről nyújtott be javaslatokat. Az érintett egyetemek a következők:

  • Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány,

  • Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány,

  • Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány,

  • Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (Semmelweis Egyetem),

  • Testnevelési Egyetemért Alapítvány,

  • Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem),

  • Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány,

  • Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány,

  • Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány,

  • Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány

Az egri Eszterházy Károly Egyetem pedig egyházi fenntartásba kerül, ennek fenntartói jogát az Egri Főegyházmegyére ruházzák át.

Mindeközben Semjén Zsolt is benyújtott egy törvényjavaslatot, amely összegzi az egyetemeket fenntartó alapítványokra vonatkozó szabályokat.

„A történelmi léptékű egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülve, a jövő nyertesei legyenek” – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslatok benyújtásáról kiadott közleményében. Ebben leírják, hogy a modellváltások célja, „a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer kialakítása”.

A javaslatokat a minisztérium, Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal együttműködésben, a modellváltások eddigi tapasztalataival, az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel folytatott konzultációk alapján készítették elő.

„Az egyetemek megújítása a kormány kiemelt nemzetstratégiai célja. A minőségi tudás megszerzéséért folytatott versenyben csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kihívásaira. A kormány Klebelsberg Kunó szellemiségében született egyetemi modellváltási programja történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon” – idézi a közlemény Stumpf Istvánt.