133 gyáva ember

Föld S. Péter 2020. március 26. 13:57 2020. márc. 26. 13:57

Százharminchárom bátor emberről beszélt Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Azokra a kormánypárti (fideszes és kereszténydemokrata) képviselőkre gondolt a miniszterelnök, akik az ellenzéki frakciók tiltakozása ellenére, majd megszavazzák számára a korlátlan időre szóló teljhatalmat. Orbán ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Mint már annyiszor, most sem mondott igazat: a 133 képviselő ugyanis nem bátor, hanem éppen ellenkezőleg, gyáva. Mert egyikükben sem volt elegendő kurázsi ahhoz, hogy szembeszálljon a korlátlan hatalomra törő Vezérrel.

Arról most nem is szólva, amiről mások és mi is számos alkalommal írtunk. Hogy nem a képviselők a bátor emberek ebben az országban, hanem azok az egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók, akik az Orbán-kormány nemtörődömségének és hozzá nem értésének köszönhetően, megfelelő védőfelszerelés híján dolgoztak a betegekért. Olyan helyzetbe hozta őket Orbán és kormánya, mint azokat, akiket annak idején alkalmas hadifelszerelés, elegendő élelem és megfelelő meleg ruházat nélkül vezényeltek ki a Don-kanyarba.

Ezek az egészségügyi dolgozók – meg persze számos más ágazatban foglalkoztatottak – az igazi hősök, és még véletlenül sem az országgyűlési képviselők. Utóbbiak közül a kormánypártiak pedig kifejezetten gyávának bizonyultak. Egy sem akadt közöttük, aki odament volna Orbánhoz, hogy megmondja neki: miniszterelnök úr, Főnök, Viktor (megfelelő aláhúzandó – a szerk.) ez így nagyon nincs rendjén. Ha mi nem a hatalmat mindenáron és örök időkre megtartani akaró gazemberek volnánk, hanem tényleg a haza üdve lebegne a szemünk előtt, vagyis az, hogy minél hamarabb és minél kevesebb áldozattal jussunk túl a koronavírus okozta krízisen, akkor nem követelnénk a korlátlan időre szóló rendkívüli kormányzás lehetőségét. Hiszen – érvelnének Orbánnak a nem gyáva, hanem valóban bátor képviselők –, így is megtehetünk mindent, amit jónak és szükségesnek tartunk a járvány megfékezésére, tompítására, kezelésére, mert az általunk hazaárulónak nevezett ellenzék támogat ebben bennünket.

Egyetlen olyan kormánypárti képviselőről sem tudunk, aki megpróbálta volna Orbánt rávenni, hogy tegyen le arról, amire készül. Mert Orbán teljhatalma már nem is burkolt diktatúra, és szembemegy mindennel, ami európainak és demokratikusnak nevezhető. Nem véletlen, hogy néhány nap alatt mintegy százezren írták alá azt a petíciót, amelyben Orbán készülő teljhatalma ellen tiltakoznak az emberek. Ha valóban a gyakran hivatkozott magyar emberek érdeke volna a legfontosabb Orbán számára, akkor az ő szavukat is meg kellene hallania.

Nem 133 bátor, hanem 133 gyáva ember ül a parlamentben. Amikor majd a jövő héten megszavazzák Orbánnak a teljhatalmat, fontos lesz, hogy az erről szóló parlamenti jegyzőkönyveket minél többen, minél több helyre eltegyük és megőrizzük. Hadd tudja meg az utókor, gyerekeink, unokáink, hogy kik azok, akik Magyarországot kiszolgáltatták egy mindenre képes és semmit sem szégyenlő diktátor önkényének.