15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit

HírKlikk 2021. március 3. 20:15 2021. márc. 3. 20:15

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara azt kéri, hogy ne szedjék be az adót azon cégektől, amelyek a járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Függesszék fel a helyi iparűzési adó beszedését az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozásoktól – összegzi a hvg.hu a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatát.

A BKIK számításai szerint nagyjából 15 ezer fővárosi vállalkozás kerülhetett a járvány miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségének.

A kamara szerint elsősorban a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete romlott drasztikusan.

A BKIK szerint is jogszerű az adó beszedése, de szerintük „a nehéz helyzetbe került vállalkozások esetén most a segítség a legfontosabb”.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a helyi iparűzési adóra, valamint az egyéb adónemekre is a válság által leginkább sújtott vállalkozóknak.

A támogatásra jogosultak listájára felvennék a vendéglátósok mellett az idegenvezetőket és a taxisokat.

Forrás: hvg.hu