16 milliárdot dob ki az ablakon a kormány az oltás propagálására

Föld S. Péter 2021. május 7. 18:11 2021. máj. 7. 18:11

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 16 milliárd forintot költ a kormány az oltás propagandájára. A kampány során arra hívják fel az állampolgárok figyelmét, hogy az oltás szükséges, a regisztráció pedig azért fontos, mert ez utóbbi nélkül nem lehet vakcinához jutni. Márpedig, mint Maruzsa Zoltán államtitkár mai közléséből tudjuk, ha „no oltás, no parti”.

Minden magyarhoz szól a legújabb kormányzati propaganda, de leginkább a fiatalokhoz. Az ő köreikben a legnagyobb ugyanis az elmaradás. Merthogy, hiába a fényesre vikszolt statisztikai adatok, az oltás terén lassulás van. Ezt Müller Cecília pénteki bejelentéséből (beismeréséből?) tudjuk. Arról beszélt, hogy az utóbbi napokban kevesebben jelentkeztek oltásra. Ez pedig, azért is baj, mert a miniszterelnök, aki az operatív törzs tanácsai alapján mindnyájunk egészsége felett őrködik, a nyitást illetően, a beoltott emberek számában gondolkodik, ez alapján határozza meg a szigorítások feloldásának újabb és újabb állomásait.

Orbán Viktor korábban még emberéletekben gondolkodott – legalábbis ezt mondta ősszel, amikor távolról sem halt meg annyi ember, mint idén tavasszal, főként márciusban. Nyilván az ijesztő számok késztették új megfontolásra a miniszterelnököt, hogy a nyitás különböző fokozatait immár ne a megmentett életek, hanem a beoltott emberek számától tegye függővé.

Ezért kell most elkölteni 16 milliárd forintot, hogy utána jó legyen nekünk. Visszakaphassuk a régi életünket, ahogyan mostanában mondják, és amint azt az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília igen képletesen megfogalmazta. Amúgy oltás terén továbbra is jól állunk, csak az a baj, hogy nem állunk még ennél is jobban. Mostanra ugyanis sajnálatos módon lelassult az oltási hajlandóság, aminek az okait az illetékesek majd a kellő a szükséges alapossággal feltárják és levonják a következtetéseket. 

Amíg erre várnunk kell, megpróbálunk segíteni nekik. Egyfelől nem igaz, hogy az ellenzék oltásellenességével nehezíti a járvány elleni küzdelmet. Épp ellenkezőleg, felmérések is alátámasztják, hogy az ellenzéki szavazók nagyobb számban oltatnák be magukat, mint azok, akik Orbánnal és a Fidesszel szimpatizálnak.

A probléma máshol van. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy míg a kormány a minden másnál drágább, és egy Fidesz-közeli közvetítőcégen keresztül beszerzett kínai oltóanyagot preferálja, ezzel szemben a magyarok többsége inkább a nyugati oltóanyagokban bízik, úgymint a „kisújszállási asszonyság” közreműködésével kifejlesztett Pfizerben, valamint a Modernában.

Mindezt alátámasztja a néhány héttel ezelőtti, fekete pénteknek is nevezhető oltási káosz, amikor hatalmas tömegek álltak sorba, mert Orbán Viktor kegyeskedett a magyar lakosság számára hozzáférhetővé tenni az EU által biztosított Pfizer oltóanyagot. Ezzel szemben, a háziorvosoktól származó információk alapján tudjuk, hogy a kínai oltóanyaggal kapcsolatban továbbra is nagy az elutasítottság, gyakorlatilag lasszóval kell fogni az ennek „felvételére” hajlandó pácienseket, és olyan esetekről is hallottunk, amikor az oltóanyagközpont ezzel megbízott munkatársai könyörögtek a háziorvosoknak: ne szúrjanak ki velük, mert nekik lesz bajuk abból, ha nem küldenek elegendő számú embert a kínai oltásra.

Meg lehetett volna spórolni ezt a 16 milliárdot, amelyet most propagandára költ a kormány, csak annyi kellett volna hozzá, hogy már a kezdetektől őszintén beszéljenek az emberekkel. Merthogy ennek épp az ellenkezője történt: a Fidesz zsoldosai a vírus elleni harc ürügyén kezdetben a főváros, később a honi ellenzék, valamint Brüsszel ellen hadakoztak. És talán az sem ártott volna, ha – pártoktól függetlenül – az ország legjobb koponyáit, azaz, valódi szakembereket is bevontak volna a vírus elleni küzdelembe. Mert egyre többen látják, hogy a mostani felhozatal igencsak szegényes: mind Müller Cecília országos tiszti főorvos, mind pedig Kásler Miklós miniszter tökéletesen alkalmatlan erre a feladatra. 

Megspórolhatta volna az ország ezt a majdnem 16 milliárd forintot, amelyet most a beoltottak számának növelésére költ a kormány. Mindenki jobban járna, kivéve persze azok a kormányhoz közeli cégek és emberek, akik ebből a nem kis összegből hasznot húznak.