200 milliárdért őrizhetik a NER kedvencei a kórházakat

Zutyu 2021. június 17. 15:15 2021. jún. 17. 15:15

Pintér Sándor volt cége épp úgy befutott, mint a Valton, illetve a két nagy cég közös leányvállalata is. Sok nyertes cégben feltűnik Tasnádi László korábbi rendészeti államtitkár is.

Kétszázmilliárdos gigatendert nyertek meg a NER-korszak kedvenc biztonsági cégei - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Most épp kilenc cég közt osztották ki a munkákat, de sok a tulajdonosok közt az átfedés és új szereplőt nem engedtek be a piacra. A mostani keretszerződés előtt utoljára nagyjából ugyanez a kör tavaly októberben húzott be egy 48 milliárdos közbeszerzést, írta akkor a 24.hu. A kiíró akkor is a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság volt, akkor a teljes kormányzati szektort, minisztériumokat, kormányhivatalokat lefedő tenderen győztek.

A kórházi gigatnederről először az Átlátszó írt, megjósolva, hogy a szükítő feltételek miatt csak a NER-kedvencek rúghatnak labdába majd, mert feltételül szabták például, csak olyan cég jelentkezhet, amelynek árbevétele eléri a 10 milliárd forintot, ilyen NER-ről független cég pedig nem létezik. A nyerteseknek Magyarország 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményének 372 telephelyét kell őrizni. Nagyjából az őrzési tenderrel együtt kiírtak egy 300 milliárdos takarítási pályázatot is ugyanezekre az egészségügyi intézményekre, de annak még nincsen eredménye.

A három részre (Kelet-Magyarország 65 milliárd, Budapest, Pest megye 70 milliárd, , illetve Nyugat-Magyarország 65 milliárd) osztott közbeszeszerzésen ugyanazok a cégek nyertek, csak sok néven. Befutott a tenderen a Civil Biztonsági Zrt, amely 2010-ig Pintér Sándor érdekeltsége volt, csak közvetlenül a választások előtt adta el részesedését a későbbi belügyminiszter. Viszont, hogy nem áll távol Pintértől a vállalkozás, az is mutatja, hogy vezérigazgatója most is Tasnádi László, aki Pintér rendészeti államtitkára volt és ügynökmúltja miatt kényszerült távozni a tárcától. A cég foyamatosan növeli árbevételeit tavaly már 22 milliárd forintos bevétel mellett 2,3 milliárdos adózás utáni eredménye volt, míg ez az összeg 5 évvel ezelőtt még csak 12 milliárdos forgalom mellett egymilliárdos eredményt ért el.
 
Az ilyen tendereken szintén mindig felbukkanó Valton Security is beszállhat a kórházak őrzésébe. Ezt a céget a jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező Varga Lajos, illetve a bulvár szereplő Sarka Kata férje, a nyilvánosságot kerülő Besenyei István tulajdonolja.

Egy tulajdonosi körhöz tartozik az Univerz Holding Zrt., az Univerz Biztonságtechnikai Kft.  Univerz Biztonsági Tanácsadó Kft., illetve az Univerz Biztonsági Szolgáltató Kft. A közvetett tulajdonosok között ott van Tasnádi László, aki mint írtuk a Civil vezérigazgatója, valamint Marton László is. Ő pedig 2010 és 2012 között vezette a Civil Biztonsági Zrt.-t vezérigazgatóként, miután Pintér Sándor kiszállt a cégből.

Szintén Tasnádi a kulcsfigura az ESG Holding Zrt-vel kapcsolatosan, a tendernyertesek közt szereplő társaságnak ugyanis szintén Pintér korábbi államtitkára a résztulajdonosa.

A két nagy biztonsági cég a Civil és a Valton közös érdekeltsége, az Airport Service Budapest Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A társaságnak még egyharmad részben tulajdonosa a B+N Referencia Zrt., amely a Telex egy korábbi cikke szerint egy komloskai takarítócég, Kis-Szölgyémi Ferenc a tulajdonosa és 2019-ben 36 milliárd forintos forgalom mellett 4,5 milliárdos nyereséget realizált. A tavalyi adatai még nem elérhetőek. Ez a cég a Budapest Airport földi kiszolgáló bizniszébe tenyerelt bele. Munkát kínált a csőd felé tartó korábbi állami cég (Malév GHJ) munkavállalóinak, és máris sikeresen szerzett meg komoly ügyfeleket.

Némileg kilóg a sorból a Securimaster Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, mert ez nem Tasnádi cége, hanem egy Gazsi László nevű vállalkozóé, illetve 3 ismeretlen cégé, de ők ez a cég is már többször nyert konzorciumban a nagy NER-es biztonsági cégekkel.