3000 milliárdos titkos beszerzésre készül Orbán

HírKlikk 2020. július 1. 13:19 2020. júl. 1. 13:19

3000 milliárdos titkos beszerzésre készül Orbán Viktor – írja közös közleményében Vadai Ágnes és Harangozó Tamás.



A mai napon a honvédelmi és rendészeti bizottság előre nem tervezett, az utolsó, rendkívüli parlamenti ülésnapra összehívott üléséről kivonultunk. Tettük ezt azért, mert az ülés egyetlen napirendje a honvédelmi tárca összességében mintegy 3000 milliárdos (sic!) közbeszerzés alóli mentesítése volt – írja közleményében Vadai Ágnes, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke (DK) és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja (MSZP).

A politikusok szerint, a beszerzések nemcsak összértékükben botrányosak, de teljesen elfogadhatatlan módon, öt, tíz, sőt, egyes beszerzések tizenöt éves időtartamra előre tervezik elkölteni az adófizetők pénzét. Mindezt úgy, hogy a honvédelmi miniszter, de még az államtitkára sem vette a fáradságot arra, hogy a bizottság előtt megjelenjen és megindokolja a több ezer milliárd forint közbeszerzés nélküli elköltését.

Mint írják, a kormány sokat hangoztatja, hogy a honvédelem nemzeti ügy. 3000 milliárd forintnyi, évtizedekre kiható honvédelmi beszerzésekkel kapcsolatban, azonban érdemi összpárti konzultáció helyett, mégis csupán egy méltatlan körülmények között, a plenáris ülés megkezdése előtt egy órával kezdődő, sebtében összehívott bizottsági ülésre futotta.

„Tisztességes képviselő ebben nem vehet részt, mivel ilyen körülmények között nem lehet megalapozott döntést hozni. A felelősség ugyanis az ilyen szavazásoknál nemcsak politikai, de jogi értelemben is terheli a képviselőket majd a jövőben" – zárul Vadai Ágnes és Harangozó Tamás közleménye.