32,5 millióra bírságolta a Mészáros Lőrinc-féle bankokat az MNB

HírKlikk 2024. szeptember 12. 13:00 2024. szept. 12. 13:00

Az MNB összesen 32,5 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra és leányvállalatára a korábbi felügyeleti határozatokban foglalt intézkedési kötelezettségek elmulasztása miatt – jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Előrebocsátották, hogy a feltárt szabályszegéseknek nem volt jelentős hatásuk a bankok biztonságos működésére, az ügyfélkörre, illetve a pénzpiacra sem, ugyanakkor az MNB ismételten előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozataiban ismételten kötelezte az MBH Bankot, valamint az MBH Befektetési Bankot, hogy tegyenek eleget a jegybank korábbi határozatában foglalt felügyeleti intézkedéseknek.

A pénzügyi felügyelet 2022-2023-ban csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH-csoportnál. A vizsgálatot lezáró határozatában az MBH Banknál többek között a belső ellenőrzés és az adatszolgáltatási terület létszámhiányos működését, a likviditási adatszolgáltatási jelentések késedelmes teljesítését, az informatikai sérülékenység-vizsgálatok kezelésének gyakorlati és szabályozási hiányosságait, valamint egyes, nem kellően biztonságos informatikai rendszerek kockázatát tárta fel. Az MBH Befektetési Banknál alapvetően az informatikai sérülékenység-vizsgálatok kezelésének gyakorlata és szabályozása kapcsán azonosított hiányosságokat.

A pénzügyi felügyelet intézkedéseinek nyomon követése, a benyújtott intézményi beszámolók ellenőrzése és kiértékelése során megállapította, hogy az érintett társaságok nem tettek maradéktalanul eleget a felügyelet által előírtaknak a határozatokban megszabott teljesítési határidőn belül.

Ennek nyomán az MNB a változatlanul meglévő jogszabályi hiányosságok miatt az MBH Bankra 28,5 millió forint, az MBH Befektetési Bankra 4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Végső határidők tűzésével kötelezte őket emellett arra is, hogy rendkívüli adatszolgáltatás keretében számoljanak be a problémák megszüntetésére tett intézkedéseikről.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított többek között, hogy az intézmények a korábbi határozatokban alkalmazott felügyeleti intézkedéseket nem teljesítették maradéktalanul, illetve az MNB figyelembe vette az MBH Bank pénzpiacon betöltött jelentős szerepét és súlyát is.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom