455 ezer határon túli magyar, köztük halottak szavazhatnak a Fideszre

HírKlikk 2022. március 17. 05:30 2022. márc. 17. 05:30

A határon túli magyaroktól érkező szavazatok biztosan mandátumot hoznak majd a Fidesznek április 3-án, mivel idén rekordszámú voksot adhatnak le. A 2018-as választáson a 378 ezer regisztrált közül 267 ezren küldték el a szavazatukat, a 225 ezer érvényes voksnak pedig több mint 90 százalékát a Fidesz söpörte be.

A HVG összeállítása szerint most a hét elejéig 455 ezer határon túli magyar szerepelt a névjegyzékben, de összesen 566 ezer kérelmet tartottak nyilván, így most a négy évvel ezelőttinél jóval több levélszavazat futhat be.

Bár a választásoknál még az alaptörvény értelmében is érvényesülnie kellene a titkosságnak és a szabad, befolyásolástól mentes döntésnek, a lap szerint a levélben leadott szavazatok jelenlegi rendszere lényegében ezen kívánalmak mindegyikének ellentmond.

Ráadásul több ezer voks érkezhet a határon túlról például az időközben elhunytak szavazólapjainak felhasználásával. Az utóbbi négy évben alig több mint 3 ezer elhunyt neve került ki hivatalosan a nyilvántartásból, márpedig Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a környező országok halálozási statisztikái alapján arra jutott, a ténylegesen elhunytak száma 20 ezernél is több lehet.

Azt is lehetetlen ellenőrizni, hogy kik adták le szabad akaratukból a levélszavazatokat. A személyességet csak egy aláírással kell igazolni, ám több százezer voks esetében nyilván nem lehet akkurátusan ellenőrizni a szignók hitelességét. A kitöltött szavazólapokat nem csak postai úton lehet eljuttatni a magyar választási szervekhez, begyűjthetik a határon túliak politikai pártjaihoz kötődő szervezetek is, ezek pedig felkereshetik a választókat, és „segíthetnek” nekik a szükséges iratok kitöltésében.

A kormány mindent meg is tesz, hogy növelje a határon túli magyarok szavazási hajlandóságát, például az olyan szervezetek segítségével, amelyek egyik legfontosabb feladata, hogy a szavazatokat szállítsák – egy részük komoly állami támogatást is kap a magyar költségvetésből.

Forrás: HVG