50 millióért főz Orbánéknak a honvédség

Zutyu 2021. október 10. 09:40 2021. okt. 10. 09:40

Január óta nem a Gundel főz a Karmelita kolostorban, hanem a honvédség. Most kiderült az is, mennyiért: 50 milliós költségvetési megállapodást kötöttek velük. 

Nagy vihart kavart még 2019-ben, hogy a híres Gundel Étterem fogja üzemeltetni a Karmelita kolostor menzáját, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mellett például Rogán Antal, vagy Gulyás Gergely irodája is található. Azért szólt nagyot a történet, mert kiderült, hogy a nem rosszul fizetett állami felső vezetők fillérekért menüzhetnek a munkahelyükön, miközben ha ugyanazokat az ételeket a városligeti étteremben kóstolnák meg minimum tízszeres árat kellene fizetniük érte.

Az akkori hírek arról szóltak, hogy a Gundel fizet a kormánynak havi 2 millió forint bérleti díjat a Karmelita konyhájának használatáért, 200 ezer forint rezsit, viszont cserébe 25 milliót elköltenek Orbán és a kormány protokoll eseményeire.

Ez év elején derült aztán ki, hogy a Gundellel szerződést bontottak és a Sándor-palotából pótolják ideiglenesen a menzát, illetve a nemzetközi sikereket elért, a szakácsolimpián díjakat nyert Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárjának katonaszakácsai főznek a Karmelita számára is. A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár feladatai közé tartozik többek között az állami, nemzeti, katonai ünnepek protokolláris kiszolgálása, a magyar katonai és zenei hagyományok ápolása.

Úgy tűnik Orbán Viktornak és munkatársainak bejöttek a honvédségi szakácsok, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda minap nyilvánosságra hozott szerződéslistájából kiderült, hogy költségvetési megállapodás keretében biztosítottak a honvédségnek 50 millió forintot. A feladatuk pedig szóról szóra megegyezik a Gundel korábbi feladatleírásával. „A miniszterelnök és a kormány tagjai, valamint meghívott résztvevők részvételével zajló kormányüléseken, alkalmi protokoll rendezvényeken, egyéb megbeszéléseken történő étel- és italkiszolgálás (büfészolgáltatás) fedezetének biztosítása.”

Valamiért ebbe a keretbe nem fért bele, hogy menedzseljék a közigazgatási államtitkárok részvételéve zajló események cateringjét, mert erre pedig a Miniszterelnöki Kormányiroda kötött külön költségvetési megállapodást a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárjával. „Étel- és italkiszolgálás fedezetének biztosítása a közigazgatási államtitkárok részvételével zajló alkalmi protokoll rendezvényeken” címén kap a honvédség 1,5 millió forintot.

(A kiemelt kép csak illusztráció.)