6,5 százalékos nyugdíjemelést javasol az MSZP

HírKlikk 2020. február 19. 15:22 2020. feb. 19. 15:22

A Fidesz 2011 óta folyamatosan meglopja a nyugdíjasokat azzal, hogy a nyugdíjemelést csak az inflációhoz köti és nem veszi figyelembe a bérek emelkedését. Ugyanakkor szándékosan nyerészkedik is a nyugdíjasokon, amikor rendszeresen alultervezi az inflációt és erre hivatkozva, év elején csak kisebb nyugdíjemelést ad, amely egyáltalán nem fedezi az élelmiszerek és a gyógyszerek átlagos drágulását – írja szerdai közleményében az MSZP.

A szocialisták úgy vélik, olyan nyugdíjszámítás kell, ami követi a gazdasági növekedést, valamint a bérek és az árak változásait. A magyar nyugdíjasoknak – az MSZP javaslata szerint – a vegyes indexálás alapján, 6,5 százalékkal nőne a járandóságuk, szemben a jelenlegi, a Fidesz által nagy kegyesen adott 2,8 százalékos emeléssel, amelynél jóval magasabb az infláció. Ez egy átlagos nyugdíjjal számolva, közel 10 ezer forintos emelkedést jelentene.

Az idősek megsarcolását visszautasítjuk, ezért az MSZP támogatja a Nyugdíjas Parlament népszavazási kezdeményezését, illetve újra benyújtja a javaslatait a nyugdíjasok megbecsülésének és az idősek szociális biztonságának megteremtése érdekében – írják a közleményben, hozzátéve, hogy így lehetne garantálni a tisztességes és igazságos nyugdíjat, amit mindenki megérdemel egy végigdolgozott élet után.