9 órai becsengetés az iskolákban: a szakszervezet támogatja

HírKlikk 2020. július 1. 10:26 2020. júl. 1. 10:26

A reggel 7 és 8 közötti csúcsforgalom idején, a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák, főként közép- és felsőoktatásban tanuló. Azért, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben, a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára – írja honlapján és Facebook-oldalán a Fővárosi Önkormányzat.

Erről kérdezte a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Dési János Szabó Zsuzsannát, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökét, aki elmondta, hétfőn konzultációt kezdeményezett erről a témáról a főváros és a BKK. Több szakszervezet is jelen volt. Azért javasolják a 9 órás kezdést, hogy ha a vírus visszatérne ősszel, csökkenjen a zsúfoltság.

Szerinte, ha még életkori sajátosságokat is vizsgálunk, akkor a középiskolásoknak kifejezetten szerencsés a későbbi iskolakezdés. A pedagógusoknak teljesen mindegy, hogy fél 8-kor vagy 8-kor kezdik a munkát. Azt kell megnézni, meddig tolódik ki a tanórák vége. Az nem szerencsés, ha a délután foglalkozások, sport és egyebek nagyon késő délutáni időpontig tolódnának ki. Az oktatás hatékonyságát nem zavarná.

Nyilván ez a fenntartó döntési kompetenciája, a PSZ részéről elfogadható és támogatható. Arra a kérdésre, hogy csak a járvány időszakára vezetnék-e be, azt mondta, az iskolakezdést a tanév rendje egész évre szabályozza. Ha a budapesti városvezetésnek sikerül megállapodnia a BKK-val és a fenntartókkal, akkor ez minimum egész évre szólna, nem csak a járványhelyzet idejére.

Forrás: Klubrádió