92.9: szólt a rádió…

Föld S. Péter 2021. március 12. 09:36 2021. márc. 12. 09:36

Ne legyenek illúzióink! Az, hogy a Klubrádió nem kapta vissza a 92.9 sávot, benne volt a NER rendszerében. Az ellenkezője is benne lett volna, vagyis, hogy egy kicsit packáznak vele, szívatják, majd nagy kegyesen megengedik, hogy tovább működjön azon a hullámhosszon, amin korábban is sugárzott. Hogy mi történt valójában, azt valószínűleg soha nem tudjuk meg, első megközelítésben az látszik valószínűnek, hogy Orbán Viktornak rossz napja lehetett, felbosszanthatták valamivel, ezért döntött úgy, hogy hüvelykujját lefelé fordítja.

Mert azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Médiahatóság saját hatáskörében, önállóan döntött ebben a kérdésben. Ennél kisebb súlyú kérdésben sem szoktak önállóan dönteni, a Klubrádió ügye pedig, leginkább szimbolikus jelentőségű ebben az országban. Szimbolikus, mert a következő választás szempontjából nem sorsdöntő, hogy van-e Klubrádió, vagy nincs. A Fidesz győzelme, vagy éppen kétharmada nem ezen múlik, a már évekkel ezelőtt gettóba száműzött rádió nem igazán nagy tömegeket ért el – igaz, akiket igen, azoknak fontos volt. Minden hibája, egyes műsorkészítői bosszantó felszínessége ellenére, emberi hangként funkcionált egy elembertelenedett, mert elfideszesedett országban. Lehetett volna jobb is, de annál mindig nagyságrendekkel jobb volt, mint azoknak a sajtója, akik most a hatalmat gyakorolják Magyarországon.

Lehet azt mondani, hogy a hatalom fél, mert fogytán az előny, sőt, több felmérés szerint az ellenzék több szavazóra számíthat, mint a Fidesz. Ezért kellett most gyakorlatilag bezárással büntetni a Fidesztől független sajtó egyik utolsó maradványát, a Klubrádiót. Az sem kizárt, hogy ami történt, a gyengeség jele. A Fidesz fél, ezért igyekszik erősnek mutatni magát. Üzenet volt a mostani döntés, hogy Orbán Viktor és pártja nem gyengült meg annyira, mint amennyire látszik, és még mindig bármit megtehet ebben az országban. Még azt is, hogy nevetséges, és éppen ezért szánalmas indokkal elnémítson, illetve az internetre száműzzön egy neki nem tetsző rádiót.

Az régóta tudott, hogy a Fidesznek nincs szüksége tőle független sajtóra, elvan ő a sajátjaival is, és azt szeretné, ha mi, állampolgárok is beérnénk azzal, amit – a mi pénzünkön – tőle kapunk. Az érdektelen, információt csak nyomokban tartalmazó hírekkel, a senkit nem érdeklő, unalmas műsorokkal egy olyan világ üzenetét hordozzák, amelyről azt gondoltuk, hogy már régen magunk mögött hagytuk. Nem harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor, hanem jóval előbb: valamikor a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején.

Nem a Klubrádió sorsán múlik, hogy a Fidesz, vagy az ellenzék nyer-e 2022-ben. Az viszont biztos, hogy a Klubrádió mostani meghurcolásával a Fidesz-kormány rengeteg embert magára haragított. Olyanokat is, akik korábban nem hallgatták a Klubrádiót, de mivel normálisak és tisztességesek, elutasítják az alávaló, aljas módszereket.