A belügyminiszterhez fordult Harangozó Tamás a lábbilincsek miatt

HírKlikk 2023. november 13. 11:40 2023. nov. 13. 11:40

Elképzelhető, hogy a büntetés-végrehajtás nem fizetett az elektronikus lábbilincseket működtető vállalkozás felé, ezért az eszközök nem küldenek GPS-jeleket a fogvatartottak helyzetéről. Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke a belügyminisztertől vár válaszokat az ügyben.

A rendőrség állományának okoz többletterhet a helyzet, hiszen az érintetteket napjában többször is személyesen kell ellenőrizni, hogy elhagyták-e az őrizetre kijelölt területet vagy sem – írta az írásbeli választ igénylő kérdésében Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke Pintér Sándor belügyminiszternek. Ennek az lehet az oka – sajtóhírek szerint –, hogy nem frissült az elektronikus lábbilincsek szoftvere, így az eszközök nem küldenek GPS-jelet október 1-je óta, azaz nem működnek teljeskörűen.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt feltételezi, hogy a probléma oka az lehet, hogy a büntetés-végrehajtás intézményrendszere fizetési késedelembe esett a működtetésért felelős vállalkozás felé, ezért az nem hajlandó biztosítani ezt a szolgáltatást. Az MSZP frakcióvezető-helyettese azt szeretné megtudni a belügyminisztertől, hogy valóban létezik-e a probléma. Harangozó Tamás ezeket a kérdéseket tette fel Pintér Sándornak:

1. Fennakadások tapasztalhatók-e a reintegrációs őrizet technikai feltételeiben?
2. Igaz-e a sajtóhír, hogy az eszközök nem működnek teljeskörűen, mert a GPS-jelküldés, illetve a központtal való kommunikáció nem biztosított?
3. Ha igen, mi ennek az oka? Mikor működhet újra a rendszer egésze?

Az elektromos távfelügyeleti eszköz, más néven elektromos lábbilincs a gyanúsított, az elítélt vagy egyéb jogcímen fogvatartott mozgását követi nyomon. A büntetés-végrehajtás zónákat – lakás vagy község – határoz meg a lábilincs viselője számára, aki a zónát csak külön engedéllyel hagyhatja el. A lábbilincs normális esetben GPS-alapon működik, ha megrongálják vagy megpróbálják levágni, akkor a készülék jelzést küld a rendőrségnek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom