A BKK kéri a Fidesz hamis információinak helyesbítését

HírKlikk 2021. május 8. 16:15 2021. máj. 8. 16:15

Félrevezetőnek nevezte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton azt a Facebook-bejegyzést, amelyet a Fidesz budapesti szervezete tett közzé a társaságra vonatkozóan a közösségi oldalán, szerintük az írás fontos információkat elhallgat, így megtévesztő.

A Fidesz fővárosi szervezete pénteken azt írta: a főváros közlekedési cége ismét nem tartotta be a közbeszerzési szabályokat, most a Blaha Lujza tér felújításával kapcsolatban hibáztak, amiért újabb ötmillió forintra bírságolták a Budapesti Közlekedési Központot.

A BKK szombaton az MTI-vel azt közölte: a BKK-ra kirótt büntetés az előző önkormányzati ciklust érinti, és azt leginkább a Fővárosi Önkormányzatnak mint tulajdonosnak az érdekkörébe tartozó döntések vagy azok elmaradása, lassúsága okozta. Tervezés közben olyan döntéseket hoztak, amelyek miatt elmaradó vagy többletfeladata lett a tervezőnek, illetve lassan hoztak meg olyan döntéseket, amelyek miatt ki kellett tolni a határidőket.

Közölték, a BKK a saját érdekkörén kívüli körülményként értékelte ezeket, így mivel a tervező felelőssége a csúszások tekintetében kizárható volt, a szerződés módosítását három alkalommal is kezdeményezték. Ezen módosításokat értékelte a közbeszerzési döntőbizottság jogszerűtlennek, mert azok elkerülhetők lettek volna, ha a BKK pontosabban határozza meg a feladatot, illetve a tulajdonosa ezt nem írja felül tervezés közben – tették hozzá.

A társaság megjegyezte: a budapesti Fidesz éppen azt a városvezetési gyakorlatot kritizálja, amelynek Tarlós István volt a vezetője. Egyben megismételték, kérik a hamis információk helyesbítését.

Azt írták, a BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy a Blaha Lujza tér megújuljon. A Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – megújuló egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja a tér élhetőségének javítása.

Felidézték, a Blaha Lujza tér felújításának tervezése 2018. július óta tart, az utolsó engedély 2020 júniusában érkezett meg, a tervek elkészültek. A tervek módosítása és az építkezés 2021-ben kezdődik meg és körülbelül másfél évet vesz igénybe.

A felújítás 2,67 milliárd forint összegű forrását a Fővárosi Önkormányzat és a kormány biztosítja. A forrás kormány által biztosított részét, egymilliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerül sor – áll a közleményben.