A Borkai-ügy a nemzetközi botrány-élmezőnyben

Csanádi Dávid 2019. december 31. 08:14 2019. dec. 31. 08:14

Magyarországon egészen biztosan Borkai Zsolt győri (sz)ex-polgármester ügye vitte a prímet, de nemzetközi szinten is a dobogón lenne a helye. Elvégre ritkán foglalkozik magyar városvezetőkkel az irányadó amerikai sajtó. Elmondhatjuk tehát: 2019-ben Borkai Trump szintjére emelkedett – vagy süllyedt. Ebben az évben persze voltak még más botrányok is: hangfelvételek, szex, kokain, korrupció, háborúk és diktátorok… Íme, kedvenc 2019-es politikai botrányaim dióhéjban.

Azért az amerikai elnök az amerikai elnök

Persze Donald Trump teljesítménye világpolitikai jelentőségét tekintve, még mindig meghatározóbb Borkainál, és a Reszkessetek, betörők!-széria második részét is többen látták, mint a Borkai-filmeket (ugyanakkor utóbbiak is szépen hoztak a konyhára, csak nem az alkotóknak). Szóval, Trump egész évben összevissza beszélt, kevert-kavart, ami végül odáig juttatta, hogy a szenátus kénytelen lesz bírósággá alakulni, miután a képviselőház megszavazta az impeachment eljárást az elnök ellen. Persze valószínűleg meg fogja úszni (eddig Nixon kivételével minden megvádolt elnök megúszta, ő meg már előbb lemondott), de nem túl jó előjelek ezek az amerikai elnökválasztást megelőző évben.

Borkai Zsolt eldöntött egy választást

Mindig emlékezni fogok, hol voltam és mit csináltam, amikor először megláttam azt a híres, lyukas zoknis fotót Győr egykori polgármesteréről, ami nagyban hozzájárult a Fidesz váratlanul gyenge szerepléséhez az önkormányzati választásokon. 2019 második fele így is szexbotrányoktól volt hangos a magyar politikában, de a Borkai-ügy sem durrant volna akkorát, ha egyrészt nem kerültek volna szóba a szexvideók kapcsán korrupciós szálak is, másrészt a főszereplő nem azzal kampányol a választásokon, hogy micsoda családapa. A lemondása körüli hercehurca és kapkodás meg egy külön botrány volt, de végül nem azzal került be az amerikai sajtóba a politikus.

Mindenütt a kokain

Ha politikusnak állsz, készülj fel rá, hogy legalább egyszer életedben meg fognak vádolni azzal, hogy kokainon élsz! A magyar politikában is állandóak ezek a vádak, néha alaptalanul, néha nem – ahogy külföldön is: Michael Gove brit mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter is csúnyán beleszaladt a fehér por azon mellékhatásba, hogy negatívan tudja befolyásolni az ember politikai karrierjét, ha kiderül, hogy fogyasztja. Gove-ról azt gondolták, hogy Theresa May utódja lesz, de leporolták (haha!) és régi kokó-ügyét, megszellőztették egy frissel – mindjárt nem is lett miniszterelnök.

Az osztrákoknak sem kellett a szomszédba jönni egy kis botrányért

Tőlünk épphogy nyugatra sem kínos hangfelvételek, sem kínos fényképek nem kerültek elő. Csak egy videó. Kár, hogy éppen az alkancellár, Heinz-Christian Strache ígért jó kis közbeszerzéseket az oroszoknak az Ibizán készült felvételen. Sajnos a zokniját és testrészeit nem láttuk. Azóta a pártját sem nagyon: a miatta tartott előrehozott választásokon az általa vezetett Osztrák Szabadságpárt a kormánykoalícióból is kiesett.