A Brexit hatása egyre erősebb a pénzügyi szektorban

HírKlikk 2021. február 23. 15:50 2021. feb. 23. 15:50

A Brexit miatt legkevesebb 2500 munkahelyet és 170 milliárd eurónyi eszközt telepítettek át az Egyesült Királyságból Franciaországba a francia nemzeti bank (Banque de France) adatai szerint. Jelentős vállalatok százai költöztek Párizsba.

Vincent Bollaert, a Knight Frank tanácsadó cég vezérigazgatója kiemeli, hogy Dublin mellett Párizs vált jelentőssé földrajzi, gazdasági és kulturális okok miatt. Ugyanakkor a francia főváros eddig Frankfurt és Luxembourg mögött volt a sorban – írja az Euronews.

Az áttelepülés leginkább a pénzügyi szektorban tapasztalható, ez a brit GDP hét százalékát érinti.

Az Euronews riportere, Cyril Fourneris azt magyarázza, hogy a pénzügyi szolgáltatások áttelepülése még nem fejeződött be, a további Brexit-ügyi tárgyalások hatással lesznek a folyamatra. Párizs üzleti negyede, a La Défense szeretne minél többet megszerezni az eddigi brit részesedésből.

A további Brexit-tárgyalások függvénye, hogy a brit vállalatok milyen szerepet játszhatnak az európai piacokon. Ennek kimenetele egyelőre nem megjósolható.

Didier Alleaume, az Associé Grand Thorton elemzője azt mondja, hogy az egyeztetések mezőről mezőre haladnak, több mint ötven kérdésről kell tárgyalni. Európa akár elállhat a megállapodásoktól, ha az Egyesült Királyság szabályozása vagy magatartása kedvezőtlennek tekinthető.

A Brexit megtörténte utáni bizonytalan pénzügyi légkör további cégeket ösztönözhet költözésre.

Didier Alleaume elemző szerint a már áttelepült befektetési alapok mellett, továbbiak kalkulálnak azzal, hogy elhagyják Londont. A Brexit már bekövetkezett, de a folyamat csak most kezdődött. Nehéz prognosztizálni, a pontos mérleg csak később vonható meg.

Számos szakértő úgy gondolja, hogy a kontinens nagyvárosainak kedvező fejleményt hozott a Brexit.

Forrás: Euronews