A Brüsszelből érkező pénzek adnak Orbánnak mozgásteret

HírKlikk 2020. október 8. 17:25 2020. okt. 8. 17:25

„Ítélet a magyar felsőoktatási törvény ügyében – El kell zárni a pénzcsapot” – ezzel a címmel közölt kommentárt a Der Standard az Európai bíróság ítéletéről.

A liberális bécsi lap ismertette azokat az ítéleteket is, amelyeket az Európai Bíróság korábban hozott Orbán Viktor intézkedései ellen, és megállapította: Orbánt mindez hidegen hagyja. Az ítéletek – bármennyire helytállóak voltak – rendszerint késve érkeztek. A most jogsértőnek minősített úgynevezett Lex CEU-t 2017-ben fogadták el, és a CEU már a 2019/201-as tanévben megnyitotta bécsi székhelyét. 

„A jogállamiság szabályainak be nem tartásával Orbán éket ver az EU-ba, aláássa az értékeit, és utánzóival együtt meg is oszthatja az uniót. Ám az EU maga finanszírozza Orbán rendszerét a nagyvonalú támogatásokkal. A Brüsszelből érkező pénzek adják meg Orbánnak a mozgásteret, hogy túl drága közbeszerzésekkel hizlalja az oligarchákat, akik aztán megszervezik neki a sajtót és a szavazatokat. Ez a zárt rendszer szinte lehetetlenné teszi, hogy Orbán választásokon le lehessen váltani. Legfőbb ideje lenne, hogy az EU elzárja Orbánnak a pénzcsapot, különben saját maga lerombolását fogja finanszírozni” – írta a szerző. 

 

Forrás: Hírklikk