A családi turizmust is segíteni akarja holnaptól a siófoki alkoholstop

Harkai Péter 2020. július 31. 16:10 2020. júl. 31. 16:10

A gengsztertörténetekből úgy láttuk viszont a filmvásznakon, hogy az alkoholtilalom mindig nagyobb bűnözési hullámot hozott maga után, mint ami ellen bevezették. Nem így a Siófokon holnaptól bevezetésre kerülő alkoholfogyasztással és árusítással kapcsolatos szigorítások, amik az élhető városért születtek. A városvezetés bizakodó.

A markáns szankciók eredményét késő ősszel összegezhetik érdemben, de annyi már most látható, hogy az eddigi és a jövőbeni intézkedések hatására kezd konszolidálódni Siófok „belvárosa”. A helyi „bulinegyedi” problémákra adott városvezetői válaszok visszaadhatják a kiegyensúlyozott családi turizmusnak akár Siófok éjszakai életét is a nyári idény alatt.  

Legalábbis erre lehet következtetni az önkormányzat kommunikációs és turisztikai referensének válaszaiból, akit a szombattól bevezetendő alkoholstop részleteiről kérdeztünk. Illés Virág a szabályozás indokaként említette, hogy már hosszabb ideje próbálnak határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy a régebben kialakult késő esti, éjszakai, a tűrőképességet már régen átlépő szabadosságoknak némi gátat tudjanak szabni. Ennek eredménye többek között a holnaptól érvénybe lépő alkoholfogyasztást és vásárlást szabályozó rendelkezésük, amivel alapvetően a város biztonsága és élhetőbbé tétele a cél.

– A vásárlási tilalom este tíztől reggel hatig lép érvénybe, a közterületi alkoholfogyasztás büntetést von maga után – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére a siófoki önkormányzati kabinet munkatársa s hozzátette: a rendeletek idén folyamatosan hatályban lesznek, a közterületi alkoholfogyasztást mindössze a szilveszteri időszakban oldják majd fel.

Arra a kérdésre, hogy mindössze a városvezetés részéről született-e a döntés vagy lakossági igény is kikényszerítette, egyértelműen az utóbbival magyarázza a helyi „bulinegyed” problémájára adott válaszukat, ami egy folyamat részeként tekinthető.

Évekkel ezelőtt már született egy, az alkoholvásárlásra vonatkozó korlátozás, ami a vasúttól északra terjedő területet érintette, mivel itt összpontosult az éjszakai-hajnali szórakozóréteg kifutása a belvárosi sétányról. Dr. Lengyel Róbert polgármester a folyamatos lakossági bejelentések hatására, már 2014-ben jelezte, hogy végleges megoldást terveznek a probléma megoldására. Ekkor kezdték meg a közterületi kamerarendszer fejlesztését és kiterjesztését, aminek eredményeként mára több száz kamera felügyeli a biztonságot városszerte. Ezt követően, jelentős előrelépést jelentett, amikor rendezvényterületté nyilvánították a nyári időszakra a Petőfi-sétányt, amivel egységes közterületi, városőrségi fellépést biztosíthatnak a helyszínen. Mindez holnaptól annyiban változik, hogy a kamerarendszer a rendőrségre is be lesz kötve, segítve a szükség szerinti és gyors, közvetlen beavatkozást. Mindez a bűnmegelőzést is nagyban segíti – a kamerarendszer hatékonyságával a nemkívánatos viselkedés, potenciális kábítószer-kereskedelem vagy -fogyasztás gyanúja is azonnal lekövethető és kiszűrhető.

Arra a kérdésre, hogy miként fogadja mindezt, a közvetlen megfigyelés tényét a lakosság, Illés Virág a konszolidálódó közhangulatot emelte ki válaszában, ami az elmúlt években kiegyensúlyozottabbá tette mind a helyiek, mind a turizmus biztonságérzetét. A kereskedelmi szolgáltatók reakciója megosztott, mivel az alkoholfogyasztásra a strandfürdők és a szeszesital kimérésére jogosult vendéglátóipari egységek, illetve meghatározott rendezvények területére nem vonatkozik, így az ezeket üzemeltetőket nem éri hátrány ebből a szempontból. Az éjszaka is nyitva tartó boltok érdekeltségét befolyásolhatja a vásárlási korlátozás, tőlük megértést vár a városvezetés – a város érdekében.  

Az idei „próbaév” leteltével, az érintettekkel közös fórumon beszélik meg a tapasztalatokat s amit kell, ennek figyelembevételével módosítanak, de a döntést továbbra is fenntartják, mivel Siófok elindult a négy évszakos turizmus irányába. Jelentős számú vendég érkezik már a későbbi időszakokban is.

A szankciók elfogadása az önkormányzati testületben nem igényelt különösebb harcot vagy vitát, jelentős többséggel fogadták el a képviselők. Az alkoholfogyasztást tiltó rendelkezést nyolc igen és négy fideszes tartózkodás mellett, az alkoholvásárlást korlátozó rendelkezésnél már kilenc igen és három fideszes tartózkodás mellett szavaztak. A Petőfi-sétány rendezvényterületté nyilvánításáról már egyhangú, 12 igenes támogatás született.

Illés Virág fontosnak tartotta kiemelni, hogy az életbe lépő intézkedésekkel nem csak a biztonsági szabályozást, de a környezetvédelmet is kiemelten ellenőrizhetik, ugyanis a kamerarendszer hatékony kiterjesztésével a heti több tonna hulladék megfelelő kezelését is lekövethetik. Mindettől összességében – szándékuk szerint – a minőségi turizmust és a nagycsaládosok minél nagyobb számú látogatását is várják a jövőben.