A diplomataútlevél, amelyre nincs jogszabály

HírKlikk 2023. szeptember 17. 09:50 2023. szept. 17. 09:50

A kabinet gyakorlatilag annak ad ilyen dokumentumot, akinek akar, így kapott már Matolcsy Ádámtól Kóka Jánoson át Schadl György is.

Nem engedték be az Egyesült Államokba a diplomata útlevéllel rendelkező Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét. Ismét górcső alá került a kérdés.

A hvg.hu összefoglalója szerint a diplomata útlevél lényegi eltérése az átlag állampolgárokéhoz képest annyi, hogy a borító zöld és az elején magyar, angol és francia nyelven az olvasható: „Magyarország kormánya felhívja a belföldi hatóságokat, a külföldi hatóságokat pedig tisztelettel felkéri, hogy a jelen útlevél tulajdonosának mindenütt engedjenek szabad közlekedést, részesítsék őt a fennálló törvényekkel és rendeletekkel összeegyeztethető mindennemű könnyítésben, továbbá nyújtsanak neki segítséget és támogatást.”

Azaz megúszhatja a sorban állást, diplomáciai mentességet élvez a nemzetközi jog alapján, továbbá jogosult a diplomata rendszám használatára.

A vonatkozó törvény alapján, elég sokan kaphatnak ilyen dokumentumot Magyarországon:

  • a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke és tagjai, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész,
  • az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló és az Európai Parlament magyar képviselője,
  • az adatvédelmi hatóság, a médiahatóság, a számvevőszék, a jegybank elnökei és helyetteseik,
  • a miniszterelnök, a politikai igazgatója, a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok,
  • nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy,
  • valamint a honvédség vezérkari főnöke és helyettese, a katonai titkosszolgálat vezetői.

Akad egy kategória, ami Szöllősi esetében is lényeges:

„diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel járó feladatot lát el, illetve akinek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.”

Azaz, a kormány annak ad diplomata útlevelet, akinek akar.

Így juthatott diplomata útlevélhez mások mellett Szöllősi György is, aki 2017-ben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezésére rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott Áder János köztársasági elnöktől, mint „a magyar futball és a Puskás-ügyek” hivatalos nagykövete.

Csakhogy ettől még Szöllősi sehol a világon nem lett akkreditált diplomata. 

Mint azt az Egyesült Államok nagykövetsége jelezte, korábban már figyelmeztették az Orbán-kormányt, miszerint egyre gyakrabban állnak elő a magyar kabinet által kiadott diplomata útlevéllel olyan vízumkérelmezők, akik esetében nincs egyértelmű utalás arra, hogy a magyar kormányon belül hivatalos szerepet töltenének be. 

A hvg.hu összeszedett még néhány esetet olyan diplomata útlevél-birtokosokra, akiknek elég furcsa, hogy miért adtak ilyesmit:

  • Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupciós vádakkal bíróság előtt álló volt elnöke 
  • Habony Árpád oligarcha-vállalkozó, Orbán Viktor környezetében gyakorta megforduló nemhivatalos tanácsadó,
  • Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya, Szijjártó Péter nagyon jó barátja,
  • Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia, akinek híres-neves baráti köre az MNB közpénzes megrendeléseiből meggazdagodva éli rongyrázó mindennapjait,
  • Tarsoly Csaba vád alá helyezett korábbi Quaestor-vezér (később visszavonták tőle),
  • Legény Zsolt, több száz doboz zárjel nélküli ukrán cigarettával lebukott ex-MSZP-s politikus (útlevelét visszavonták, később az ukrán bíróság felmentette a csempészés vádja alól),
  • Kóka János, korábbi SZDSZ-elnök és gazdasági miniszter, majd NER-közeli vállalkozó,
  • Jakab János, a felcsúti Puskás Akadémia alapítványának felügyelőbizottsági elnöke,
  • valamint Lénárd András, a Tiltott Csíki Sört gyártó cég Fidesszel jó politikai kapcsolatokat ápoló székelyföldi vezetője.
Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom